Opnieuw tuchtzaak tegen vertrouwensarts van Veilig Thuis

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Een vertrouwensarts van Veilig Thuis Utrecht staat voor de derde keer in korte tijd voor het Medische Tuchtcollege. De vrouw wordt onder andere verweten een suggestieve en onvolledige rapportage te hebben opgesteld.
De klacht komt van een 45-jarige vrouw die vanaf haar 12e ernstig ziek is. De vrouw ligt al sinds haar tienerjaren in bed. De laatste jaren in een donkere kamer, omdat ze licht niet kan verdragen. De bejaarde ouders van de vrouw verzorgen haar, vooral de moeder, de vader neemt één dag per week voor zijn rekening. De vrouw zou de ziekte van Lyme en M.E. hebben.

ONDERZOEK

Veilig Thuis kreeg een melding dat de dochter mishandeld zou worden, de melder zei dat de dochter werd opgesloten en dat er geschreeuw te horen was. Daarop startte de instelling een onderzoek. Dat onderzoek ging moeizaam omdat de dochter maar een paar minuten achter elkaar met bezoekers kan praten. Ze was ook niet aanwezig bij de zitting in Amsterdam.
Volgens de vertrouwensarts zouden moeder en dochter effectieve behandeling hebben tegengehouden. Vooral de moeder zou haar dochter weghouden van adequate zorg, schreef ze in een verslag. Door dat verslag zijn de ouders en de vrouw boos. De vertrouwensarts zou hebben gesteld dat de vrouw helemaal niet fysiek ziek is. Zij ontkent dat ze dat gezegd zou hebben.

GEEN AANWIJZINGEN

De vertrouwensarts beweert dat er in het dossier van de vrouw geen aanwijzingen zijn die wijzen op Lyme of M.E.. De ouders zijn het daar weer niet mee eens. Zij schakelden eerder al een Belgische professor in. Die onderbouwde de diagnose dat de dochter fysiek ziek was. Maar volgens de arts van Veilig Thuis zou deze hoogleraar niet erg hoog aangeschreven staan, omdat hij regelmatig negatief in het nieuws komt en er een strafrechtelijk onderzoek naar hem zou lopen. Ze acht de Belgische professor niet deskundig, en daarom weigerde ze contact met hem opnemen.
Volgens de moeder zou de vertrouwensarts zonder toestemming medische gegevens hebben opgevraagd bij de huisarts. De advocaat van de arts was het daar niet mee eens, hij betoogt dat Veilig Thuis die toestemming niet nodig heeft, bovendien zou de moeder telefonisch wel degelijk toestemming hebben gegeven.

EXCUSES

Tijdens het proces bood de vertrouwensarts haar excuses aan voor de heftige bewoording in de rapportage. Ze gaf aan dat ze terugkijkend beter andere woorden had kunnen gebruiken. Over een ding zijn beide partijen het wel eens, want zowel de arts als de vader van de vrouw voelen zich erg machteloos in dit dossier. 
Deze vertrouwensarts ligt de laatste tijd vaker onder vuur. Ze zou een grote focus hebben op de ziekte Münchhausen by Proxy of PCF. Daarbij zouden ouders, veelal de moeder, hun kinderen expres ziek maken om aandacht voor zich zelf te krijgen. Een maand geleden berispte het Medisch Tuchtcollege de vertrouwensarts voor een dergelijke onterechte diagnose bij de familie Gregorius uit Houten.
Het Medisch Tuchtcollege doet 3 juli uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.