Zwicht de politiek voor verhuiskritiek mariniers? "Ik weet het niet"

Kamerlid voor GroenLinks Isabelle Diks
Kamerlid voor GroenLinks Isabelle Diks © GroenLinks/Maarten Kools
DOORN - Een delegatie van mariniers uit Doorn praat vandaag met Kamerleden in Den Haag. Ze uitten hun zorgen over de verhuizing naar Zeeland. De bal ligt duidelijk in Den Haag, nu alle kritiek wel duidelijk is. Maar gaat de politiek erin mee? Dat is de vraag.
"Ik weet het niet", zegt Kamerlid Isabelle Diks van GroenLinks. "Ik zou het bestuurlijk heel tragisch vinden als we over vijf jaar dit gesprek nog eens hebben en u vraagt mij: wat vindt u er nou van? En we hebben alleen maar moeten constateren dat we 400 miljoen hebben uitgegeven waarvan we op voorhand al duidelijk hadden dat het geen succes zou worden."
Ik heb nog geen goede argumenten gehoord
Kamerlid Diks (GroenLinks)
De delegatie donderdagochtend bestaat onder meer uit Korpscommandant Jeff Mac Mootry, die eerder een kritische column schreef, en plaatsvervangend Commandant der Zeestrijdkrachten Frank van Sprang. Zij uiten hun zorgen aan een commissie met Defensiewoordvoerders uit de Tweede Kamer. De Kamerleden stellen na hun verhaal vragen. Er wordt geen besluit genomen of conclusie getrokken na het gesprek.
Isabelle Diks maakt zich al een tijdje druk om de mariniers. Veel Kamerleden kennen de kritiek, maar zijn nog niet overstag. Ook Staatssecretaris Barbara Visser zegt niet veel. "Ik snap wel dat ze even niks zeggen", zegt Diks. "Maar ik zou het bestuurlijk dapper en verstandig vinden als ze dat besluit willen heroverwegen." Mariniers zijn bang dat zij zich zorgen gaan maken over het gezin, dat dan ook moet verhuizen. In drie maanden tijd vertrokken 87 mariniers bij het Korps.

LEEGLOOP

Er zijn volgens het GroenLinks-Kamerlid genoeg redenen om het besluit te heroverwegen. De leegloop bij het Korps gaat zeker de komende 15 jaar zijn sporen nalaten. En het is een compleet andere tijd dan 6 jaar geleden, toen het besluit werd genomen. Toen zouden kazernes op Texel, in Rotterdam en Amsterdam nog sluiten. Nu blijven de eerste twee open, bij de laatste wordt daar nog over nagedacht.
Diks: "Ik heb nog geen goede argumenten gehoord. Het kan zijn dat ze er zijn en dat ik het niet goed heb gelezen. Maar dit hele construct met alle kazernes (red: in ons land) is totaal anders geworden dan de basis waarop jaren geleden dat besluit is genomen." Volgens de Staatssecretaris moest er destijds verhuist worden, omdat er in Doorn niet genoeg uitgebreid kon worden.
Dit Kabinet trekt 800 miljoen euro extra uit om de achterstanden bij Defensie weg te krijgen. Maar Diks zou het zonde vinden als er honderden miljoenen naar een nieuwe kazerne gaan, die niet veel mensen willen: "Dat geld is met kwartjes en dubbeltjes bij elkaar gesprokkeld. Gooi het nou niet weg!"
Ik zou mijn baret opeten, als de verhuizing doorgaat
Vakbond AFMP

HOOPVOL

Vakbond AFMP zwengelde de golf van kritiek in januari dit jaar aan bij RTV Utrecht. Arjen Rozendal van de vakbond is hoopvol: "Ik denk dat de mariniers goed in het nieuws zijn geweest. De politiek kan er straks niet meer omheen dat eigenlijk niemand deze kazerne nog wenst."
"Ik zou m'n baret opeten, als de verhuizing doorgaat. Als ik een baret zou hebben", zegt Rozendal. Toch klinkt Kamerlid Diks niet heel hoopvol: "Ik ben zelf ook lang bestuurder geweest. Je moet altijd blijven nadenken. Dat je een besluit hebt genomen, betekent niet dat je daarna je hoofd kunt uitzetten en je er niet meer over na hoeft te denken." Of dat gaat gebeuren, weten we pas over een tijd.
Volgens de Staatssecretaris kan de verhuizing niet meer terug nadat bekend is welk bouwbedrijf de kazerne gaat bouwen. Die gunning is eind volgend jaar. Meer over al het mariniersnieuws vindt u in onze tijdlijn. Vandaag twittert verslaggever Marco Geijtenbeek over het gesprek. Dat start om 09.30 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.