Prinses Máxima Centrum, afl. 3: kankerpatiëntjes kunnen zich blijven ontwikkelen

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
UTRECHT - Deze week maken we kennis met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Alle kinderen met de diagnose kanker worden hier behandeld. Het nationale kinderkankercentrum ontvangt vrijdag de eerste patiënten in het nieuwe gebouw. Vandaag aflevering 3.

ONTWIKKELING

In het Prinses Máxima Centrum vindt alle zorg en research plaats op het gebied van kinderkanker. In Nederland krijgen zo'n 600 kinderen per jaar de diagnose kanker. In het centrum worden de kinderen behandeld en soms moeten ze er lang verblijven.
Het ziekenhuis heeft  onder andere een bibliotheek, een theater, een stilteruimte en een tienerlounge.
Het ziekenhuis heeft onder andere een bibliotheek, een theater, een stilteruimte en een tienerlounge. © RTV Utrecht
"Het is belangrijk dat de patiënten zich blijven ontwikkelen", zegt Hanneke de Ridder, directeur Ontwikkelingsgerichte Zorg. Er zijn daarom verschillende ruimtes in het gebouw die gericht zijn op het stimuleren van de ontwikkeling. Zo zijn er onder andere een bibliotheek, een theater, een stilteruimte en een tienerlounge.

ONTDEKPLEK

Een andere bijzondere ruimte is de Ontdekplek. Hier wordt ingespeeld op de leergierigheid van kinderen. Met behulp van spellen, microscopen, proefjes en een quiz leren kinderen over de ziekte kanker.
Ontdekplek in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.
Ontdekplek in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. © RTV Utrecht
"Het gaat over de werking van je lichaam, over cellen en over cellen die delen. Ook worden moeilijke woorden verklaard en geven we uitleg over de behandeling", vertelt Martijn Meeske van het ontwerpbureau MMEK, dat verantwoordelijk is voor de vormgeving van het Prinses Máxima Centrum.
Kinderen met kanker kunnen met familieleden of klasgenoten naar de Ontdekplek om op een speelse en interactieve manier te leren wat er in het lichaam gebeurt als ze de ziekte krijgen. Ook kunnen specialisten en therapeuten hier het zieke kind en ouders mee naartoe nemen om uitleg te geven over de diagnose, de ziekte en de behandeling.
"Eigenlijk vanuit het idee dat als je beter bent voorbereid op je behandeling, je er ook beter mee om kunt gaan", aldus Meeske.
Er is ook een oefenruimte met een dummy-MRI-scanner. Samen met de pedagogisch medewerker kunnen de kinderen zich zo beter voorbereiden op hun behandeling.
De dummy-MRI-scanner.
De dummy-MRI-scanner. © RTV Utrecht

BOUWPLAATS

In het Prinses Máxima Centrum is er een Bouwplaats waar de kinderen kunnen bouwen met grote blokken en met Lego. De Ridder: "De Bouwplaats is gemaakt om kinderen te stimuleren om samen te spelen en samen te bouwen. En als je dan naar de ontwikkeling van een kind kijkt dan stimuleer je hier met name de grove ontwikkeling, de spierballen. Nou ja, het zijn hele lichte blokken, maar je bent toch aan het bouwen samen. Met de Legoblokjes stimuleer je de fijne motoriek."
Bouwplaats.
Bouwplaats. © RTV Utrecht
De bijzondere ruimtes zorgen naast beweging en afleiding er ook voor dat de kinderen, en daarmee de ouders, minder stress ervaren. Ze ervaren in de ruimtes dat ze zelf de regie hebben, ze zelf iets kunnen bepalen. Dat staat recht tegenover de intensieve behandeling, waarin de kinderen veel moeten ondergaan.
Ontwikkelingsgerichte zorg staat centraal in het Prinses Máxima Centrum. Volgens De Ridder is dat geslaagd als een kind na de behandeling zijn leven weer kan oppakken en door kan gaan.
"Dat is iets waar we naar streven. Dan wil je dus dat dit op alle ontwikkelingsvelden geldt. Dat een kind weer goed kan bewegen, sociaal emotioneel weer sterk in elkaar zit, dat ze op school mee kunnen doen. Maar soms is de behandeling te ingrijpend, bijvoorbeeld bij een kind met een hersentumor. Deze patiënten worden bestraald op het hoofd. Dan krijg je schade en zal school en leren moeilijker zijn. Toch hoop je dat je die kinderen sterker hebt gemaakt om hiermee om te gaan."

OP DE GANG

Niet alleen de bijzondere ruimtes en de zorg zijn zo ingericht dat kinderen kunnen leren, spelen en bewegen. Ook op de gangen bij de kamers staan computers en spellen.
"Wat je in normale ziekenhuizen ziet, is één plek waar iets is om te spelen. Wij hebben op een aantal plekken grote iconische dingen neergezet en in de gangen zitten ook al eerste speelaanleidingen. Met als doel dat het aantrekkelijk wordt om je kamer uit te komen, als het kan", aldus Meeske.

KLEURRIJK

In het Prinses Máxima Centrum is veel gebruik gemaakt van kleur. Vooral oranje zie je terug in de vloeren, gangen en meubilair.
Meeske: "De meeste ziekenhuizen zijn wit. Dat is ooit zo gegroeid. Wij hebben gezegd: het Prinses Máxima Centrum mag ook echt een eigen identiteit hebben. Dat je ook gelijk weet waar je bent als je hier naar binnenloopt. Alles wat je hier ziet, het meubilair, het interieur, de kamers, de kleuren zijn eigenlijk allemaal op maat gemaakt. Dat is zo uniek aan dit centrum."
RTV Utrecht besteedt deze week aandacht aan de opening van het nieuwe gebouw van het Prinses Máxima Centrum. In UNieuws is iedere dag een tv-reportage te zien waarin verschillende aspecten van het kinderkankercentrum worden belicht. Ook Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht heeft iedere ochtend een reportage.
De derde aflevering in onze serie over het Prinses Máxima Centrum
Bekijk hier ook aflevering 1 en aflevering 2.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.