Rechter buigt zich over zaak Salam: wel of geen reconstructie van fatale verdrinking

RHENEN - Het gerechtshof in Arnhem gaat vandaag beslissen of er een reconstructie komt in de zaak Salam. Drie badmeesters werden eerder veroordeeld tot taakstraffen van zestig uur, wegens dood door schuld. Zij gingen in hoger beroep.
Het Syrische meisje verdronk in 2015 op een onbewaakt ogenblik tijdens het schoolzwemmen. Het personeel van zwembad 't Gastland in Rhenen wil dat er een reconstructie komt van de verdrinking.

VERANTWOORDELIJK

Volgens de verdediging lijkt het erop dat de negenjarige Salam, die niet kon zwemmen, na afloop van de zwemles stiekem is teruggegaan naar het bad en daar in het diepe is verdronken. Als dat zo is, waren de begeleidende docenten verantwoordelijk, want het toezicht van het
houdt op, op het moment dat de kinderen het water verlaten, aldus advocaat Mariska Pekkeriet.
De rechtbank sprak de begeleidende docenten vrij van dood door schuld en nalatigheid, omdat Salam tijdens de zwemles zou zijn verdronken. Een ander scenario leek de rechtbank onwaarschijnlijk. Maar klasgenootjes hebben het Syrische meisje tijdens het douchen na afloop van de zwemles gezien. Vanuit de douches kunnen kinderen onopgemerkt weer bij het zwembad komen, aldus Pekkeriet. Het personeel was aan het schoonmaken en kon dat niet zien.

CRUCIAAL

De vraag op welk moment Salam in het diepe bad terecht is gekomen, vindt de advocaat daarom cruciaal. Het hof in Arnhem besluit vandaag of er een
komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.