"Voetbalgeweld is verslavend en diepgewortelde traditie"

UTRECHT - Waarom spreken groepen voetbalfans met elkaar af om op de vuist te gaan? "De kick van het geweld is verslavend en ze vinden het belangrijk om de eer van de club hoog te houden", zegt schrijver en journalist Friso Schotanus. Hij schreef het boek 'Toen was geweld heel gewoon' waarin hij op zoek gaat naar de roots van het hooliganisme.
Dit weekend braken er in Utrecht rellen uit tussen voetbalfans van FC Utrecht, ADO en Feyenoord in de wijk Ondiep. Even later kwam het tot een confrontatie bij het AC-restaurant aan de A12. Bij de vechtpartijen werd ook de ME ingezet en tientallen supporters werden aangehouden.
Voetbalgeweld is van alle tijden, zegt Schotanus, in de jaren '70 ontstond het hooliganisme in Engeland waarbij tientallen doden vielen. Tegenwoordig is het geweld, ook in Nederland, minder excessief, maar wordt er nog wel veel gevochten. Het verschil is dat de knokpartijen niet meer in de stadions plaatsvinden maar ver daarbuiten. "Strengere straffen voor hooligans en beter toezicht hebben er voor gezorgd dat het veiliger is geworden in de stadions, maar daarmee is het probleem niet verdwenen."
"Er is door de jaren heen een cultuur ontstaan waarin iedere club een harde kern heeft. Die jongens kennen de kick van het geweld en dat schijnt nogal verslavend te zijn. Vaak is er ook drank en drugs in het spel. Ze vinden het belangrijk om de eer van hun club hoog te houden en elkaar niet in de steek te laten. Loyaliteit is heel belangrijk."

YOUTUBE

Op YouTube zijn tal van filmpjes te vinden waarbij groepen hooligans georganiseerd met elkaar op de vuist gaan. "Daarbij worden ook spelregels afgesproken. Je gaat bijvoorbeeld niet door met slaan als iemand op de grond ligt. In Utrecht leek het er dit weekend wat minder gecontroleerd aan toe te gaan. Dan gelden dit soort regels niet."

SUPPORTERS

De gemeente Rotterdam overlegt deze week met de gemeente Utrecht en de politie of er komende
supporters van Utrecht bij de wedstrijd tegen Feyenoord aanwezig mogen zijn. In de loop van deze week hakt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb daar een knoop over door.

SUPPORTERSVERENIGING

Er zijn ook gesprekken met de Utrechtse supportersvereniging. Die laat weten de beslissing van burgemeester Jan van Zanen om geen ADO-supporters toe te laten bij de wedstrijd tegen Utrecht afgelopen zondag 'weloverwogen' te vinden. "Wij willen natuurlijk dat er zoveel mogelijk supporters de wedstrijden kunnen bezoeken", laat de voorzitter van de supportersvereniging Teun den Hartog weten. "We hopen dan ook dat het zondag goed geregeld kan worden zodat iedereen er bij kan zijn."

EFFECT

Friso Schotanus heeft begrip voor de beslissing van Van Zanen om de supporters van ADO niet toe te laten. "Ik kan het me voorstellen bij een situatie die extreem 'verhit' is zoals dit weekend." Tegelijkertijd vraagt hij zich af of het weren van Utrecht-supporters komende zondag bij de wedstrijd tegen Feyenoord het juiste effect sorteert. "Er zullen tussen de groepen supporters die georganiseerd met de bus naar het stadion komen best een paar tussen zitten die ook 's nachts actief zijn, maar over het algemeen tref je met zo'n maatregel de verkeerde mensen. In het stadion en het vervoer er omheen, dat is goed geregeld. Je praat over twee verschillende groepen."
Een structurele oplossing van het hooligangeweld heeft Schotanus niet. "Dat is aan de opsporingsdiensten". En dat knokpartijen tussen rivaliserende clubs de komende jaren nog wel vaker de kop op zal steken lijdt geen twijfel, zeker in Utrecht. "De oervaders van het hooliganisme komen uit Utrecht, van de Bunnik-side. Het is hier een diepgewortelde traditie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.