Deze week in het nieuws: verkiezingen en granaten

PROVINCIE UTRECHT - Het was de week van de gemeenteraadsverkiezingen en ons verkiezingsblog van afgelopen woensdag is dan ook het meest gelezen bericht op de site van RTV Utrecht deze week. Verder was er ook veel aandacht voor het nieuws over de handgranaat op het politiebureau in Kanaleneiland en de pro-formazitting over de ontvoering, verkrachting en moord van de Utrechtse Anne Faber.
De gemeenteraadsverkiezingen begonnen in onze provincie traditiegetrouw op Utrecht Centraal. Daar ging het stembureau al om 06.45 uur open en zelfs op dat vroege uur stonden er al mensen in de rij om de eerste te zijn. De eer ging naar een reiziger die toch al vroeg op moest om zijn trein naar Keulen te halen.
De rest van de dag hielden we in het liveblog alle nieuwtjes over de verkiezingen bij. Zo konden we burgemeester Lucas Bolsius volgen op zijn fietstocht langs alle Amersfoortse stembureau's, waren er updates over de opkomstcijfers en zagen we de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen mobiel stemmen in Kanaleneiland. Aan het eind van de avond volgden de eerste uitslagen. Hier staat nog een overzicht van alle uitslagen per gemeente.
Diezelfde woensdag moest het politiebureau aan de Utrechtse Marco Pololaan ontruimd worden, nadat twee mannen er een handgranaat hadden afgegeven. Die mannen werden opgepakt en toen vertelden ze dat er nog twee handgranaten lagen in een ondergrondse vuilcontainer op de IJsselsteinlaan in de wijk Hoograven.
Alle granaten zijn meegenomen door de Explosieven Opruimingsdienst. De mannen werden nog dezelfde avond vrijgelaten, omdat volgens de politie uiteindelijk bleek dat ze zelf niets met de explosieven te maken hadden. Wie er wel achter zit is nog onduidelijk.
Michael P. heeft zich tijdens zijn observatie in het Pieter Baan Centrum schuldig gemaakt aan een geweldsmisdrijf, meent het Openbaar Ministerie. Dat is vrijdag bekendgemaakt tijdens de pro-formazitting over de ontvoering, verkrachting en moord van de Utrechtse Anne Faber.
Het gaat om een medewerker van het Pieter Baan Centrum. De aangifte is gedaan door de kliniek, na het eerste deel van de observatie van de 27-jarige P. aldaar. Door het incident is het onderzoek tijdelijk stopgezet. Maandag gaat de verdachte voor twee weken terug naar het centrum.
De aangifte van het nieuwe geweldsincident waaraan P. zich schuldig zou hebben gemaakt wordt mogelijk meegenomen in het vervolg van de zaak. De rechtbank verwacht alle onderzoeken op tijd afgerond te hebben. Daardoor kan de inhoudelijke behandeling op 11 en 12 juni doorgaan. Tot die tijd blijft P. vastzitten. Mocht de deadline toch niet gehaald dreigen te worden, dan wordt half mei een nieuw tijdstip bepaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.