Leegloop bij Korps Mariniers: "Verhuizing uit Doorn kan zetje zijn om te vertrekken"

DOORN - Mariniers verlaten in groten getale het korps uit onvrede over de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen in 2022. In het eerste kwartaal vertrokken 73 mariniers. Dat zijn er drie keer zoveel als in voorgaande jaren.
"Als dit zo doorgaat is er straks geen korps meer om te verhuizen", zegt Bert van de Wakker, voorzitter van de medezeggenschapscommissie van het Korps Mariniers in de Volkskrant.

VLISSINGEN

De mariniers vrezen dat hun partners in Vlissingen geen werk kunnen vinden en dat ze een koophuis er nooit meer kunnen verkopen. Ook zouden er op de nieuwe locatie te weinig schietbanen zijn en kan er wegens geluidsoverlast maar beperkt worden geoefend.
Volgens Van de Wakker vertrekken vooral onderofficieren, die moeilijk te vervangen zijn. "Je kunt je dus voorstellen dat de ruggengraat van ons korps langzaamaan verdwijnt."

GROOT PROBLEEM

Kapitein Mark Brouwer van het Korps Mariniers zei vanmorgen op Radio M Utrecht dat de leegloop hoe dan ook een groot probleem vormt. "Mariniers die het korps verlaten zijn we kwijt. Daarmee verliezen we capaciteit."
Het korps heeft door onderbezetting zelfs al een eenheid tijdelijk moeten opheffen. "In de hele krijgsmacht hebben we te maken met een behoorlijk aantal vacatures", zegt Brouwer. "We zien ook dat mensen meer balans in hun werk en privéleven willen en besluiten om het korps te verlaten. De economie trekt aan en de verhuizing naar Vlissingen kan een zetje zijn om een baan aan te nemen bij een andere eenheid of bij een bedrijf."

TAKEN

Toch is het Korps Mariniers volgens Brouwer nog steeds in staat om zijn taken te doen. "We kunnen uitvoeren wat we moeten uitvoeren, bijvoorbeeld in Irak, op Sint-Maarten of bij het beveiligen van commerciële schepen. Maar je weet nooit hoe de wereld gaat veranderen en dat het zijn effect heeft staat buiten kijf. Dat is krijgsmachtbreed, daar hebben wij niet alleen mee te maken."
De marine onderzoekt wat precies de redenen zijn dat militairen het voor gezien houden. Brouwer: "Ligt het echt aan de verhuizing naar Vlissingen of is er meer aan de hand? We hebben te maken met een aantrekkende economie en vacatures hebben we altijd, honderd procent gevuld zijn we nooit. Onze leiding heeft aangegeven dat we rust moeten krijgen, zodat we weten waar we de komende jaren moeten werken. We hebben inmiddels 25 jaar aan bezuinigingen achter de rug, waardoor mensen niet precies wisten wat ze moesten gaan doen. Als je dan een mooie aanbieding van een mooi bedrijf waar je veel kunt verdienen met een goede cao, dan is het aantrekkelijk om over te stappen. Misschien hebben collega's "

Kapitein Mark Brouwer over leegloop bij Korps Mariniers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.