Vandalen hinderen paddentrek

SOEST - De IVN Paddenwerkgroep Soest heeft last van vandalen. Om te voorkomen dat de dieren door auto's worden doodgereden, zijn op de Insingerstraat en Wieksloterweg emmers ingegraven langs speciaal geplaatste barrières. Getuigen hebben gezien dat jongeren deze emmers uit de grond hebben getrokken en weggegooid.
"Het is jammer dat er bij deze jongens blijkbaar geen enkel respect is voor de mensen die hun vrije tijd geven voor dit goede werk. Daarnaast is het uiteraard nadelig voor de padden. Inwoners, passanten en anderen vragen we goed op te letten, het signalement van de daders te onthouden en zo nodig de politie in te schakelen", aldus de Paddenwerkgroep Soest.

ZACHT

Het zachte weer in de tweede week van maart heeft de paddentrek op gang gebracht. Tot de kou weer inviel zijn al bijna 1200 padden veilig door de werkgroep naar de overkant gebracht. Als het weer warmer wordt zullen er naar verwachting nog enige honderden padden volgen. Deze zitten nu nog op hun overwinteringsplaats.

DUBBELDEKKER

De paddentrek ontstaat doordat de dieren van hun overwinteringsplaats naar poel of sloot trekken om zich voort te planten. Waar zij een drukke verkeersweg moeten kruisen kunnen veel slachtoffers vallen. Komen mannetje en vrouwtje elkaar onderweg tegen dan vormen zij soms al een paar. Dit noemt de werkgroep een 'dubbeldekker'.

SCHERMEN

De paddenwerkgroep plaatst schermen, haaks op de trekroute. De padden zoeken hun weg langs de hindernis en vallen daarbij in emmers, ingegraven door de paddenredders. Vanuit de emmers worden de padden de weg overgezet. Padden zijn nuttige dieren, stelt de werkgroep. Ze eten veel insecten en vormen op hun beurt weer voedsel voor onder meer egels en vogels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.