Utrechtse autokrakers de cel in voor inrijden op wegwerkers

LEUSDEN/UTRECHT - Twee Utrechtse mannen die na een autokraak in Leusden op hun vlucht voor de politie bijna wegwerkers aanreden, moeten de cel in. De betrokkenen waren aan het asfalteren en konden net op tijd wegspringen voor de aanstormende auto. De rechtbank in Utrecht vindt dat er sprake is van een poging tot zware mishandeling.
Een 22-jarige verdachte kreeg achttien maanden celstraf opgelegd, waarvan zes voorwaardelijk. De 23-jarige medeverdachte kreeg vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De officier van justitie had een straf tot twee jaar cel geëist. De rechtbank vond echter niet bewezen dat de mannen ook de achtervolgende politieagenten in gevaar hadden gebracht tijdens een inhaalmanoeuvre.

AUTOKRAAK

Politieagenten betrapten de mannen op 1 november vorig jaar toen ze op een parkeerterrein een auto aan het openbreken waren. Het tweetal haalde laptops uit het voertuig. Toen ze de politie zagen, stapten ze in hun auto en sloegen ze op de vlucht.
De politie zette de achtervolging in. Tijdens een gevaarlijke manoeuvre stuurde de bestuurder onverwachts naar links, waardoor de politieauto op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer terechtkwam. Een aanrijding kon ternauwernood worden voorkomen. Even later reed de vluchtauto de afgesloten Hessenweg op, waarbij met hoge snelheid, vermoedelijk zo'n 100 kilometer per uur, over het fietspad werd gereden. Drie wegwerkers moesten uit de baan van de auto springen om niet geraakt te worden.

TWEE BESTUURDERS

Beide verdachten wezen elkaar aan als de bestuurder van de auto, maar de rechtbank kan niet vaststellen wie echt achter het stuur zat. Wel meent de rechtbank dat de mannen een eventuele vlucht en het gevaarlijke rijgedrag al hadden bedacht in hun inbraakplannen. Daarom is er sprake van medeplegen, aldus de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.