Huishoudens met hoger inkomen trekken naar gemeenten rond Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Plaatsen rond grote steden zoals Utrecht zijn populaire vestigingssteden voor huishoudens met een hoger inkomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de provincie Utrecht zijn vooral Zeist, Bunnik, Houten, Woerden en Stichtse Vecht in trek.
"Het zijn groene gemeentes vlak in de buurt van Utrecht. Hier kunnen mensen makkelijker een huis in het groen vinden en daar zijn huishoudens met een hoger inkomen echt naar op zoek", aldus hoofd-econoom Peter Hein van Mullingen. Volgens het CBS wil deze groep ook niet te ver van een grote stad als Utrecht wonen, omdat de stedelijke voorzieningen dan te ver weg zijn.

STUDENTEN

In de stad zelf wonen vooral huishoudens met een lager inkomen. Utrecht valt wat dat betreft op tussen de andere grote steden. Er leven namelijk niet zo veel mensen met een uitkering als bijvoorbeeld in Amsterdam en Rotterdam.
Utrechtse studenten leveren de stad wel een piek op bij de inkomensgoep tussen de tweeduizend en vierduizend euro. "Van alle grote steden is Utrecht een echte studentenstad, veel meer dan andere steden. Deze piek reflecteert het relatief grote aantal studenten in Utecht dat rond moet komen van studiefinanciering", analyseert Van Mullingen.
In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Limburg liggen naar verhouding de meeste gemeenten met een laag inkomen.

Steeds meer mensen met een hoog inkomen gaan buiten de stad wonen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.