Van Hooijdonk: ingreep in Uithoflijn-top was nodig vanwege conflict

UTRECHT - De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk erkent dat in 2016 een juridisch conflict dreigde tussen de projectorganisatie Uithoflijn en aannemer BAM. De aanleg van de tramlijn kwam daardoor ernstig in gevaar. Dat blijkt uit een brief van de wethouder aan de gemeenteraad.
De memo van de wethouder is een reactie op een artikel in NRC Handelsblad. De krant schreef zaterdag dat de projectdirecteur, die ruim een jaar geleden nog verantwoordelijk was voor de bouw van de Uithoflijn, eind 2016 de mond is gesnoerd nadat hij kritiek had geuit op BAM.

STOPPEN

De directeur en de tweede man wilden de hoofdaannemer dwingen de nieuwe trambaan op tijd en binnen budget klaar te hebben, schreef NRC. BAM dreigde in reactie daarop maar helemaal te stoppen met het project. Rob Brugts, directeur bij de provincie Utrecht, besloot de projectdirecteur en zijn tweede man uiteindelijk te ontslaan.

MANAGEMENTSTIJL

Van Hooijdonk geeft in de brief een toelichting op de problemen die er speelden. "Over de wijziging in de projectorganisatie eind 2016 wil ik u nog melden dat dit een bewuste ingreep in het managementteam was. Er werd een managementstijl gehanteerd die onvoldoende rekening hield met de belangen van opdrachtgevers en opdrachtnemer. Een patstelling dreigde en die zou kunnen uitmonden in een juridisch gevecht met groot risico op verdere escalatie en hoge maatschappelijke kosten."

DUURDER

De zwaar vertraagde Uithoflijn is door onder meer complexe bouwprojecten in het Stationsgebied 84 miljoen euro duurder uitgevallen. De provincie en gemeente vangen de kosten op. Van Hooijdonk stelt in de brief dat ook de BAM is geconfronteerd met tegenvallers nadat het bedrijf contractafspraken niet nakwam. Als voorbeeld noemt ze de Herculesbrug. Daar waren veel extra werkzaamheden nodig om de sporen op de juiste wijze te bevestigen. De kosten hiervan waren voor rekening van de bouwer.

BELANGENVERSTRENGELING

In de brief komt ook de vermeende belangenverstrengeling aan de orde. "De provincie is op basis van de uitgevoerde klokkenluidersregeling van mening dat er geen sprake is van belangenverstrengeling tussen de provinciedirecteur en de BAM", schrijft de wethouder. "Het is voor de provincie Utrecht niet relevant welke opdrachten iemand in het verleden heeft uitgevoerd, zolang de taken namens de provincie daardoor niet nadelig worden beïnvloed en hij integer kan handelen. GS hebben geen reden te twijfelen aan de integriteit van de provinciedirecteur."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.