UKiest: De dag van Rhenen

RHENEN - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zet RTV Utrecht elke dag een gemeente centraal. Vandaag was de beurt aan Rhenen.
In Rhenen is bereikbaarheid een belangrijk verkiezingsthema. Rhenen staat namelijk vaak vast, muurvast, en dat komt vooral door de Rijnbrug. Er wordt al jaren gesproken over een verbreding van de brug, maar dat laat nog altijd op zich wachten. Het verkeer staat ondertussen bijna dagelijks in lange files te wachten op de provinciale weg. Het centrum van Rhenen is daardoor in de namiddag nauwelijks bereikbaar, zeggen ondernemers.

UVANDAAG

Lijsttrekker Gert van Laar van de SGP belooft in ons tv-programma UVandaag dat die nieuwe brug er echt gaat komen. "Het gaat nog heel lang duren, maar hij wordt vierbaans." Probleem is wel dat niet alleen de gemeente over de brug gaat. De brug is van het Rijk, de weg is van de provincie en meerdere gemeenten zijn erbij betrokken. Dus wie gaat dat betalen?
"Er is nog geen geld", zegt lijsttrekker Leo Schenk van de VVD. "De Uithoflijn pakt veel geld weg van de provincie, dus de verwachting dat daar op korte termijn geld voor is, is nihil". Hij denkt ook niet dat de mensen in Rhenen zitten te wachten op een vierbaansweg over de brug: "Ze zitten te wachten op een oplosing voor de file". Die oplossing is voor handen, zegt hij: "Een snelle, goedkope oplossing, en dat is een turborotonde tussen het viaduct en de brug."
Van Laar gelooft niet dat zo'n rotonde gaat werken: "Er zijn twee grote verkeersstromen en dat moet allemaal de brug over. Dan kun je een turborotonde maken, maar men moet toch de brug over. Dat geeft altijd opstoppingen."
De brug is voor partijen in Rhenen duidelijk een belangrijk punt in de verkiezingscampagne. Andere heikele kwesties zijn de mogelijke aanleg van een fietstunnel tussen Rhenen en Achterberg, de vraag naar meer handhavers op straat en de bestemmingsplannen voor het Mob-complex in Elst.

RADIO

In Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht was burgemeester Hans van der Pas van Rhenen te gast. Hij komt oorspronkelijk uit Hees in Brabant, maar woont nu met veel plezier in Rhenen, dat hij op zijn Facebookpagina "prachtig" noemt. "De ligging is natuurlijk heel opvallend. Als je uit het zuiden komt en je komt de Rijnbrug over - en het staat niet stil - dan heb je niet het gevoel dat je naar een plek in Nederland kijkt. Dan lijkt het een beetje of je in Frankrijk ergens op vakantie bent."
Hij zegt in Rhenen als burgervader op zijn plek te zijn. "De plaats moet ook bij je passen. Ik denk dat ik bijvoorbeeld helemaal in het noorden of in het oosten van het land minder snel zou kunnen aarden. Het past qua cultuur ook wel bij waar ikzelf vandaan kom".
Van der Pas vertelt ook nog dat hij voetbalt in het Nederlands burgemeesterselftal. "We spelen ongeveer acht keer per jaar, elke keer voor hetzelfde goede doel: de leprastichting. En je kunt er even stoom afblazen, prachtig om te doen."
Ook in andere programma's werd de politiek in Rhenen vandaag onder de loep genomen. Alle fragmenten zijn bij dit bericht te beluisteren en te bekijken. Van iedere gemeente is ook een aparte verkiezingspagina. De pagina van Rhenen is hier te vinden.

Burgemeester Hans van der Pas van Rhenen in Utrecht komt thuis
Verslaggever Marco Geijtenbeek bij de Rijnbrug
Ukiest: Rhenen worstelt met de Rijnbrug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.