UKiest: De dag van Soest

SOEST - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Vandaag was het de beurt aan Soest.
In Soest is sport een belangrijk verkiezingsthema. De buitensportclubs in de gemeente zitten voor een groot deel langs de Bosstraat en dat geeft problemen. De clubs kunnen niet meer groeien en er is in het weekend en tijdens trainingen nauwelijks plek om te parkeren. De gemeente stelde daarom voor voetbalclub SEC te verhuizen naar een andere plek, maar de voetbalclub voelt daar niets voor. "Dit is voor ons bekend terrein", zegt bestuurslid Pierre Hogers in ons tv-programma UVandaag. "We moeten er niet aan denken ergens anders naartoe te gaan".
Maar wat gaat de gemeente nu doen om duidelijkheid te creëren voor SEC en voor de andere sportclubs die ook meer ruimte willen? De afgelopen jaren passeerden zeker zes plekken de revue als mogelijke sportlocaties. Wethouder Janne Pijnenborg van Soest 2002 wil in ieder geval voor de zomer een besluit hebben genomen. "We hebben alles onderzocht en we weten nu wel dat alles voor- en nadelen heeft".
VVD-lijsttrekker Eric de Wilde wil dat er allereerst gekeken gaat worden naar een nieuwe sporthal. "Dat is het meest dringende. Dat is voor heel veel meer mensen van belang dan de verplaatsing van de voetbalvelden", zegt hij. Maar ook De Wilde wil dat er vaart wordt gemaakt. "Voor 2018 moet er een knoop zijn doorgehakt."
Wethouder Pijnenborg ziet het liefst de voetbalverenigingen SEC en Hees samen op een sportpark en een sporthal in Overhees. "De plek mag in ieder geval niet ten koste gaan van woningbouw", zegt ze. De VVD ziet de sporthal het liefst op de locatie Beukendal en de voetbalverenigingen moeten ook samen op één plek. Waar dat is, is niet duidelijk. "Maar het mag niet ten koste gaan van natuur".

RADIO

In Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht was burgemeester Rob Metz van Soest te gast. Hij vertelt dat hij uit "het toerisme en de uitzendbranche" komt. "En ergens halverwege ben ik in de politiek terechtgekomen".
Hij noemt Soest "een fijne gemeente om burgemeester van te zijn", ook vanwege de Soestenaren: "Ondernemende mensen, gezellige mensen en heel direct. Het is echt van mouwen opstropen en niet kletsen, maar doen."
De komende week is hij voor een groot deel vrij en is dan zeker van plan te gaan schaatsen, als het kan. "Dat hadden we al afgesproken met de kinderen op kunstijs, maar we gaan nu kijken of we een veldje kunnen opspuiten in Soest. Dat is natuurlijk geweldig voor iedereen. Als je vakantie hebt en kunt gaan schaatsen. Hoe leuker kan het zijn."
Ook in andere programma's werd de politiek in Soest vandaag onder de loep genomen. Alle fragmenten zijn bij dit bericht te beluisteren en te bekijken. Van iedere gemeente is ook een aparte verkiezingspagina. De pagina van Soest is hier te vinden.

Burgemeester Metz van Soest in Utrecht komt thuis
UVandaag: waar moet voetbalclub SEC uit Soest naartoe?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.