UKiest: Wat houdt De Bilt bezig?

DE BILT - In 2017 werd in gemeente De Bilt gemiddeld 451.000 euro betaald voor een woning. Daarmee is de gemeente de duurste van de provincie Utrecht. Maar hoe zorg je voor voldoende woningen?
De SP wil op de Schapenweide gaan bouwen. Huur en koop door elkaar. Maar D66 wil daar juist een bedrijventerrein van maken. Het liefst voor hoogtechnologische life sciences. De VVD zet ook in op een groene bedrijfscampus op de Schapenweide en wil woningbouw verspreiden over alle kernen van de gemeente.

ZWEMBAD

Dat zwembad Brandenburg in Bilthoven toe is aan vernieuwing, zal niemand ontkennen. Maar hoe moet het er uit zien? In de nieuwe plannen verdwijnen het kleine instructiebad en de glijbaan. Dat scheelt natuurlijk geld. Maar waar moeten de kleintjes dan spelen? En ook de waterpoloërs maken bezwaar. Het bad is te klein voor de eredivisie. Moet De Bilt publiek geld gebruiken voor een groter zwembad? De PvdA zegt van wel. Het zwembad moet voldoen aan de wensen van de inwoners van gemeente de Bilt.

LICHTRUIM

Woningbouwcorporatie SSW wil cultureel centrum Het Lichtruim verkopen en heeft het aangeboden aan de gemeente De Bilt. Wat moet de gemeente doen? Het gaat om vele miljoenen die de belastingbetaler opbrengt. Groen-Links vindt in ieder geval dat wanneer er tot verkoop wordt overgegaan, de gemeente moet eisen dat het gebouw wordt aangepast. Zo moet er een foyer en horeca worden gebouwd.

KWINKELIER

Een hoofdpijndossier van de afgelopen vier jaar is winkelcentrum De Kwinkelier. Er wordt gelukkig al flink aan gewerkt, maar van de lekkende parkeergarage wordt niemand blij. Alle partijen vinden dat het beter moet. Zo zegt Beter de Bilt dat de gemeente zich moet focussen op maximaal 3 voor detailhandel. Op die manier ga je leegstand tegen en kan geld effectief besteed worden. Het CDA wil ook dat de Kwinkelier mooier wordt, maar zegt tegelijkertijd dat ondernemers zich juist makkelijk in de kleine kernen moeten kunnen vestigen. Een nieuwe bakkerij in Westbroek moet dus gewoon kunnen.

AFVALBELEID

Misschien wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen tijd is de vierde afvalbak die veel mensen hebben gekregen. Voorstanders roemen de voordelen voor het milieu, maar De SGP is milder. Geen afschaffing, maar wel vrijstelling voor gezinnen met kleine kinderen. Die moeten kosteloos een grotere container krijgen voor restafval.
De ChristenUnie draait het om. In 2020 mag elk huishouden maximaal 100 kilo restafval per jaar produceren. De vierde kliko helpt om dat omlaag te brengen. Doen we dat niet, dan bestaat er een kans dat de gemeente per huishouden gaat meten hoeveel afval er wordt geproduceerd. Dan ga je dus per kilo betalen. En dat leidt volgens de ChristenUnie tot afvaldumping.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.