"Politie leidde nep-zoektocht naar vermiste broertjes Ruben en Julian"

ZEIST/COTHEN - Defensie en politie hebben in 2013 een nachtelijke zoektocht naar de vermiste Zeister broertjes Ruben en Julian van der Schuit in scène gezet.
Dat blijkt uit de uitzending van het Human/VPRO-programma Medialogica, dat vanavond om 22.55 uur wordt uitgezonden op NPO2. Defensie had geadviseerd om niet 's nachts te zoeken omdat dat zinloos was en zelfs sporen vernield konden worden. Een officier verklaart dat onder druk van de media van hogerhand werd bepaald dat er toch "gezocht" moest worden.
In mei 2013 waren de broertjes bijna twee weken vermist. Ze werden uiteindelijk dood gevonden in een duiker in Cothen. Hun vader pleegde zelfmoord. Tijdens de vermissing ontstonden er massale burgerzoektochten naar de verdwenen broertjes omdat de politie in bepaalde gebieden was gestopt met zoeken. Niet eerder kreeg een vermissing in Nederland zoveel media-aandacht.

TONEELSTUKJE

Volgens Iris van der Schuit, de moeder van Ruben en Julian, is tijdens de vermissing "een toneelstukje opgevoerd".
De klokkenluidende Officier Veiligheidsregio Defensie, die de zoektochten naar de broertjes binnen Defensie coördineerde en de politie vanuit Defensie adviseerde, doet zijn verhaal in het programma. "Er is 's nachts gezocht door de druk van de media. Dat zou anders niet gebeurd zijn. 's Nachts kun je niet fatsoenlijk zoeken. (...) De media zaten in de nek, dat ging op ministersniveau. Er móest gezocht worden. Het maakte eigenlijk niet uit of er wat gevonden werd. We hadden misschien zelf wel sporen kapot kunnen maken."
Wim Kramer, chef nieuws van RTV Utrecht, stelt dat bij meer zoektochten naar de broertjes beelden zijn geënsceneerd: "Ook bij de zoekactie in Geulle (Limburg, red.) is een deel in scène gezet. Er werd door de politie gezegd: We doen het even in scène, zodat jullie mooie plaatjes kunnen schieten."

REACTIES

De politie Midden-Nederland coördineerde het zoeken naar de broertjes, Defensie ondersteunde die. De Nationale Politie zegt tegen Medialogica "zich niet te herkennen in één mening van één meneer bij Defensie". De woordvoerder van het ministerie van Defensie, die in eerste instantie instemde met het interview met de officier, verklaart nu dat de officier "op persoonlijke titel heeft gesproken".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.