Verkoper verwerpt kritiek op Qatar-deal Kanaleneiland

UTRECHT - De verkopende partij in de omstreden woningdeal in Kanaleneiland staat nog steeds achter de verkoop. Dit weekend ontstond er ophef over de verkoop van 252 sociale huurwoningen. Investeerders uit Qatar en Zwitserland zouden binnen een jaar tijd miljoenen winst hebben gemaakt op de woningen. Ze knapten de flats op en verkochten ze na ruim een jaar weer door.
De verkoper van deze woningen, GEM Kanaleneiland B.V., is een samenwerkingsverband van de gemeente Utrecht, woningcorporaties Portaal en Mitros en bouwbedrijf Heijmans. Directeur Jesse Flink had, naar eigen zeggen, weinig keus bij de verkoop van de flats in Kanaleneiland. "Ik heb denk ik wel met twintig ontwikkelaars aan tafel gezeten en er was niemand bereid om zijn nek voor Kanaleneiland uit te steken."

ZOEKTOCHT

Flink moet er met zijn bedrijf voor zorgen dat Kanaleneiland getransformeerd wordt. Zo wil het bedrijf op bepaalde plekken in de wijk meer vrije sector woningen creëren omdat dit een andere bewoner trekt. "In de hoop en in de verwachting dat dit ook een boost zou geven aan de gebied zelf', legt de directeur uit. Dat was ook de reden om op zoek te gaan naar een investeerder.
Toen Flink uiteindelijk aan tafel kwam te zitten met een geïnteresseerde investeerder was hij niet in de gelegenheid om veel eisen te stellen. "We hebben het bijvoorbeeld wel gehad over een maximale huurprijs, maar dan was het bod voor de flats omlaag gegaan", vertelt Flink. De koper bood uiteindelijk ongeveer 10 procent boven de marktwaarde van de flats, hoeveel dat is wil Flink niet zeggen.

GEMISTE KANS

Volgens de Partij van de Arbeid in de stad was het in ieder geval zo laag, dat er meer eisen gesteld hadden kunnen worden. "Volgens mij zit er wel een verschil tussen het eisen van de wereld en helemaal niks eisen", stelt lijsttrekker Rick van der Zweth. Volgens Van der Zweth had GEM Kanaleneiland B.V. best afspraken kunnen maken over de duurzaamheid van de renovatie of de hoogte van de huurprijs. "Daar zijn nu helemaal geen afspraken over gemaakt en dat is een gemiste kans."
Directeur Flink vindt het makkelijk om achteraf te roepen dat de woningen te goedkoop van de hand zijn gedaan. Hij wijst erop dat de markt inmiddels enorm is aangetrokken en dat de wijk, nu mede dankzij zijn B.V., in opkomst is. "Als ik nu vier van dat soort gebouwen zou mogen verkopen, dan zou de prijs gigantisch omhoog gaan en dan zou ik misschien ook wel beperkende voorwaarden stellen", vertelt Flink. "Maar dat was toen niet aan de orde."
Donderdag 1 februari komt er een spoeddebat over de kwestie in de Utrechtse gemeenteraad.

Verkoper verwerpt kritiek op Qatar-deal Kanaleneiland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.