Kwart miljoen belastinggeld nekt wethouder Soest

© RTV Utrecht
SOEST - Een geschil over een kwart miljoen euro is voor D66-wethouder Marcel Adriani een te grote hindernis gebleken. Adriani liet vandaag weten dat hij een stevig raadsdebat niet af wil wachten. Hij heeft zijn functie per direct neergelegd.
"De discussie ging steeds meer over mij en mijn rol", zegt Adriani tegen RTV Utrecht. "Dat is op zich best een valide discussie, maar dat helpt de gemeente Soest, de inwoners, BBS en de mensen die van BBS afhankelijk zijn niet verder. Dan sta ik een oplossing dus in de weg en wordt het tijd dat ik opstap."
SAMENWERKING
BBS is de samenwerking van Baarn, Bunschoten en Soest op het gebied van onder meer werk, uitkeringen en schulden. De organisatie staat onder toezicht van een bestuur, dat wordt gevormd door wethouders uit de drie deelnemende gemeenten. Voor Baarn is dat Mariska de Koning en in Bunschoten is dat Bert Koops. De gemeenten hopen door diensten te delen belastinggeld te besparen.
Wethouder Adriani, het Soester bestuurslid, is uiteindelijk gestruikeld over een conflict dat een BBS-medewerkster met haar directeur kreeg. Ze had ontdekt dat Soest geld betaalde voor zaken die eigenlijk voor rekening van alledrie de gemeenten hadden moeten komen. Onderzoek wees afgelopen jaar uit dat Soest over 2015 en 2016 inderdaad 252.000 euro teveel heeft bijgedragen aan de samenwerking. Het bestuur had de medewerkster intussen al de wacht aangezegd vanwege een verstoorde arbeidsverhouding.
NUTTIGE DINGEN
Adriani schreef deze week aan de gemeenteraad dat Soest voor inzet van mensen in Baarn en Bunschoten betaalde, omdat hij dacht dat het geld anders aan het Rijk terugbetaald moest worden. Hij gaf er de voorkeur aan om er "nuttige dingen" mee te doen. Tot 2015 klopte die gedachte, zegt hij. Sinds 2015 mag de gemeente het niet uitgegeven budget echter houden. Toch bleef Soest het restant nog twee jaar lang opmaken aan zaken die alleen voordelig waren voor de twee andere gemeenten.
Volgens de opgestapte wethouder onderhandelen de drie gemeentesecretarissen van Baarn, Bunschoten en Soest er nog over of Soest het teveel betaalde geld terug mag verwachten. Een extern bureau moet zich nog buigen over de vraag waarom het signaal van de inmiddels ontslagen medewerkster zo slecht is opgepakt in de organisatie van BBS.
DEBAT NIET AFWACHTEN
Wethouder Adriani gaf in een brief aan de raad toe dat hij door zijn verkeerde inzichten de raad tot twee keer toe verkeerd heeft geïnformeerd. Maandag schreef hij nog dat hij hoopte dat zijn schrijven nuttig voor de raad zou zijn bij de voorbereiding van het debat volgende week donderdag. Gisteren besloot hij dat hij de raadsvergadering toch niet wilde afwachten, zegt hij tegen RTV Utrecht. Er kwamen steeds meer signalen dat het debat zich zou toespitsen op een vertrouwenskwestie.
D66-fractievoorzitter Rolf-Jan Sielcken staat achter het besluit van zijn wethouder. Wel vindt hij het jammer dat Adriani het gesprek met de raad niet heeft afgewacht. "Voor ons was het een verrassing dat hij die beslissing nu al genomen heeft. Het was misschien mooier geweest om het volgende week donderdag te doen. Maar ja, op een gegeven moment telt hij zijn knopen en moet hij zijn politieke verantwoordelijkheid nemen."
ONPLEZIERIGE TIJD
Adriani zegt dat hij met zijn vertrek uit het college van Soest een "onplezierige tijd" afsluit. "Deze zaak heeft me zeer geraakt. Dit is niet wat je wilt, het is ongelooflijk verdrietig. Ook dat het nu alleen over dit dossier gaat en dan nog dit aspect van het dossier. Ik denk oprecht dat er meer te vertellen valt over mijn wethouderschap."
De kwestie van het verdwenen kwart miljoen blijft liggen voor anderen, zegt Adriani met enige spijt. "Ik ben met ingang van nu geen wethouder meer. Er zal een oplossing gevonden worden, maar daar ben ik niet meer bij betrokken. Het is nu aan het college en de raad van Soest om daar voortgang aan te geven. En aan de overige BBS-bestuursleden uit Baarn en Bunschoten, want uiteindelijk was ik daar ook maar een van de drie."
LIJSTTREKKER
D66, de grootste partij in Soest, bespreekt met coalitiegenoten VVD, Soest2002 en het CDA hoe de gemeente nu verder bestuurd moet worden. Of de coalitie in stand blijft tot de verkiezingen van 21 maart ligt volgens Sielcken ook aan de overige drie partijen.
Marcel Adriani verdwijnt niet van het politieke toneel. Hij is lijsttrekker van D66. Met zijn partij overlegt hij of zijn vertrek als wethouder gevolgen heeft voor de verkiezingscampagne.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.