Leusden stemt in met nieuwbouw Tabaksteeg

Bewoners van de Tabaksteeg in Leusden zijn boos over bouwplannen.
Bewoners van de Tabaksteeg in Leusden zijn boos over bouwplannen. © RTV Utrecht
LEUSDEN - De gemeenteraad van Leusden heeft vanavond ingestemd met de bouw van nieuwbouwwoningen aan de Tabaksteeg in de wijk Leusden Zuid. Tientallen buurtbewoners zijn boos.
In de folders van hun nieuwe huizen zou volgens de bewoners een mooi uitzicht op een weiland zijn beloofd, maar uitgerekend midden in dat groen gaat de gemeente nu nieuwe woningen bouwen. En dus zijn tientallen bewoners van de Tabaksteeg in Leusden boos. Donderdagavond stemde de gemeenteraad in met de krapst mogelijke meerderheid in met de nieuwbouwplannen. Ruim vijftig boze bewoners waren daarbij.
Om de nieuwbouwplannen tegen te houden, haalden de bewoners meer dan 400 handtekeningen op om te protesteren tegen de bouwplannen. Volgens het bouwbedrijf zijn overigens niet alle bewoners boos. Sommigen zouden juist geïnteresseerd zijn in een woning van het woningproject.

NATUURGEBIED

Het nieuwbouwplan is het resultaat van een omstreden grondruil tussen bouwbedrijf Heijmans en stichting De Boom. Het bouwbedrijf is eigenaar van een deel van natuurgebied Langesteeg, tegen de zin in van het gemeentebestuur van Leusden.
Al eerder probeerde Heijmans tevergeefs een bouwproject in het natuurgebied te realiseren. Door deze grond te ruilen met het weiland aan de Tabaksteeg, wil de gemeente het natuurgebied Langesteeg definitief veiligstellen.

GOEDE DEAL

John van Halderen van coalitiepartij D66 vindt dat een goede deal. "We hebben er met z'n allen een groot belang bij dat het natuurgebied aan de Langesteeg in combinatie met de Schoolsteegse Bosjes geconserveerd gaat worden."
Bovendien is volgens Van Halderen nooit beloofd dat de bewoners van de Tabaksteeg altijd zouden kunnen uitkijken op een mooi stukje groen. "Ik heb die folder ook bekeken. Daar staat niet in dat het een lelijke plek is en dat het geen uitzicht heeft, maar er staat óók niet in dat het uitzicht altijd zo blijft."

VERKIEZINGSISSUE

Toch werd door de coalitiepartijen niet unaniem voor het voorstel gestemd. Raadslid Marcel Sturkenboom van GroenLinks-PvdA stemde als enige tegen. Hij vindt het principieel verkeerd dat de gemeente ervoor kiest om een woningbouwproject te realiseren op een plek die aangemerkt is als niet te bebouwen gebied.
Saillant detail is dat Sturkenboom lijsttrekker is van GroenLinks-PvdA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Hij roept alle partijen op om van de grondruil een verkiezingsissue te maken.

KLAP VOOR DE DEMOCRATIE

Voor de bewoners is de instemming een 'klap voor de democratie'. Ze verwijten de gemeente niet betrokken te zijn in het plan. Een van de insprekers verwees naar een recente brief van zeventien wethouders in Nederland die een vertrouwensbreuk signaleren tussen burgers en gemeentes, mede ondertekend door wethouder Jan Overweg (CU-SGP). "Het beeld van een betrouwbare overheid wordt hierdoor juist ernstig aangetast", gaf een inwoner voorafgaand aan het debat aan.
Of de woningen echt gebouwd kunnen worden, is nog allerminst zeker. De gemeenteraad heeft weliswaar ingestemd, maar het gaat om een principeakkoord. Zo kan de provincie Utrecht bijvoorbeeld nog voor het voorstel gaan liggen, omdat de gemeente een bouwproject toestaat in gebied wat daar volgens eerder gemaakte afspraken niet voor is aangewezen.

Bewoners Leusdense Tabaksteeg niet blij met nieuwbouwplan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.