Landelijke ophokplicht om vogelgriep

PROVINCIE UTRECHT - Er is een landelijke ophokplicht voor pluimvee ingesteld nadat op een eendenbedrijf in Biddinghuizen in Flevoland vogelgriep is vastgesteld. Volgens het ministerie van Landbouw gaat het vermoedelijk om de extreem besmettelijke (hoogpathogene) variant van vogelgriep. De ongeveer 16.000 vleeseenden worden vandaag nog geruimd.
De ophokplicht geldt voor commerciële bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. De maatregel moet voorkomen dat andere bedrijven besmet raken.
Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

VORIG JAAR

Vorig jaar november is voor het laatst de ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Toen ging het om een voorzorgsmaatregel. Het bleef ruim
van kracht. Het risico op overdracht van het virus door wilde watervogels was in april van dit jaar zo afgenomen dat de maatregelen niet meer nodig waren.
In dat half jaar van november tot april zijn vijftien pluimveebedrijven geruimd omdat daar of in de directe omgeving vogelgriep was geconstateerd. Ruim 727.000 vogels zijn gedood. In onze regio werd toen vogelgriep geconstateerd in Rhenen en het Gagelbos in Utrecht.

SEIZOEN

Pluimveehouder Piet Wiltenburg uit Hekendorp werd in 2014
door vogelgriep en moest daarna ongeveer 150.000 kippen ruimen. De griep werd toen ook vastgesteld in het najaar, net zoals nu en vorig jaar. De herfst is nu bijna standaard vogelgriepseizoen, zegt Wiltenburg. "Die wilde vogels gaan trekken en die gaan bij elkaar zitten vanwege de kou. En dan brengt één vogeltje een virus mee en dan gaat het weer verspreid worden. En als je dan pech hebt en het komt bij je bedrijfspluimvee, dan ben je het haasje"
Volgens Wiltenburg komt het steeds vaker voor. "De laatste jaren is het elk jaar feest. Ik heb het idee dat het steeds erger wordt. Die wilde beesten hebben het zo goed, want er komen ook steeds meer natuurgebiedjes."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.