UMC-onderzoekers ontdekken nieuwe genetische oorzaken borstkanker

UTRECHT - Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben meegewerkt aan een belangrijk onderzoek over de behandeling van borstkanker. Samen met andere medici ontdekten de Utrechters nieuwe genetische factoren die kunnen wijzen op borstkanker.
Door het onderzoek denken de onderzoekers in de toekomst beter het persoonlijk risico op borstkanker in te kunnen schatten. Ook kunnen er nog betere medicijnen gemaakt worden vanwege de specifieke kennis die het onderzoek heeft opgeleverd.

PREVENTIE

"Sommige deelstudies uit het onderzoek zijn al in 1996 gestart en laten zien wat wetenschappers al langer vermoeden. Namelijk dat de combinatie van veranderingen in genen het risico op borstkanker kan verhogen. Met de bevindingen uit deze studie hopen we in de toekomst borstkanker nog beter te kunnen behandelen of daar preventief tegen op te treden", aldus Rob van der Luijt, klinisch moleculair geneticus bij het UMC.
Er hebben 550 onderzoekers meegewerkt aan de studie op zes verschillende continenten. Er is DNA van 275.000 vrouwen, van wie er 146.000 borstkanker hebben, onderzocht.
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.