Anti-terreurmaatregelen ook optie in Utrecht, "maar de stad moet geen bunker worden"

UTRECHT - Rotterdam wapent zich tegen terroristen die een aanslag willen plegen in de stad. Op voetpaden komen hindernissen zodat kwaadwillenden niet met auto's op groepen mensen kunnen inrijden, zoals eerder levens kostte in bijvoorbeeld Nice en Barcelona. Is dat ook een optie voor Utrecht?
Op de Neude of het Vredenburgplein komen veel mensen samen. De eigenaar van Hoog Catharijne nam vorige week zelf al het heft in handen door kleine betonnen obstakels voor de ingang te zetten. Onnodig gezien het dreigingsniveau, vond het gemeentebestuur.

GEEN ONNEEMBARE VESTING

Een rondgang langs de lokale politieke partijen leert dat er over één ding consensus is: de stad moet geen betonnen vesting worden. Of zoals VVD'er Dimitri Gilissen zegt: "Utrecht is een toegankelijke stad, geen fort of bunker."
Toch vinden de meeste gemeenteraadsleden de beslissing van Rotterdam begrijpelijk. "De gemeente Utrecht moet hier serieus naar kijken", zegt PvdA-fractievoorzitter Ruben Post. "Je kunt onmogelijk de hele stad afsluiten, maar het is logisch dat de discussie gevoerd wordt."

LANDELIJK BELEID

Ook wijst de PvdA'er naar landelijke organisaties zoals de AIVD die erover zouden moeten adviseren. "Zodat niet alle steden dingen op eigen houtje gaan doen." SP-raadslid Michel Eggermont vindt ook dat Utrecht moet luisteren naar terrorismedeskundigen. "Ik heb vertrouwen dat de burgemeester over de juiste info beschikt om dit op waarde in te schatten."
Steven de Vries van GroenLinks kan zich ook wel vinden in de Rotterdamse maatregelen. "Je hebt nooit volledige veiligheid, terroristen hebben ook andere wapens dan busjes of vrachtwagens. Maar we zouden het een goed idee vinden als de gemeente gaat overleggen met ondernemers in de binnenstad."

LIEVER BLOEMBAKKEN OF BOMEN

De Vries pleit wel voor 'vriendelijkere' maatregelen dan betonblokken. "Denk aan bomen of bankjes. Goed voor de leefbaarheid in de stad." Klaas Verschuure van D66 vindt dat ook: "Een bloembak is leuker dan een betonnen blok." Ook benadrukt hij dat alle plekken goed bereikbaar moeten zijn voor ambulances en brandweerauto's.
GroenLinks vindt het opvallend dat de Rotterdamse veiligheidsmaatregelen het nieuws hebben gehaald. "Je moet mensen niet op ideeën brengen", zegt Steven de Vries. CDA'er Sander van Waveren: "Zodra je maatregelen bekendmaakt, maak je het de aanslagpleger ook makkelijker."

REACTIE GEMEENTE

De gemeente laat in een reactie weten gesprekken te voeren met ondernemers over veiligheid. "We baseren ons bij te nemen maatregelen op het bestaande dreigingsniveau. Tijdens evenementen worden al obstakels neergezet en we zijn voortdurend in gesprek met politie en OM of de fysieke weerbaarheid vergroot moet worden."
"Voorop staat dat de stad leefbaar moet blijven en we het onveiligheidsgevoel niet onnodig willen vergroten. In Utrecht wordt bovendien geïnvesteerd in preventieve aanpak van radicalisering."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.