FC Utrecht wint verrassend van Zenit Sint Petersburg

© ANP
UTRECHT - In de play-offs voor de Europa League heeft FC Utrecht voor een verrassing gezorgd. De ploeg van trainer Erik ten Hag versloeg in de sfeervolle Galgenwaard het veel hoger aangeslagen Zenit met 1-0. Zakaria Labyad kwam een kwartier voor tijd tot scoren tegen de Russische koploper, die danig teleurstelde. De return in Sint-Petersburg is volgende week donderdag.
Na een mooie ereronde van wereldkampioene op de 200 meter Dafne Schippers uit Utrecht - 'vroeger ging ik weleens kijken in De Galgenwaard' - begon de thuisclub sterk aan het duel. De ploeg van Ten Hag zette vroeg druk op de Russische defensie, schakelde snel om van verdediging naar aanval en toonde veel variatie en beweging in de opbouw. Met name rechtsback Sean Klaiber zorgde op zijn vleugel voor de nodige offensieve impulsen.

GEHAVEND

Het gretige FC Utrecht, door schorsingen (Willem Janssen, Ramon Leeuwin) en een blessure (Anouar Kali) allerminst op volle kracht, verzuimde in de eerste helft de gemakzucht bij Zenit af te straffen. Al in de derde minuut had Gyrano Kerk in scoringspositie te veel tijd nodig. Na bijna een half uur liet Cyriel Dessers binnen enkele seconden twee opgelegde kansen liggen. Doelman Andrei Loenev voorkwam in beide gevallen een doelpunt. Zijn collega David Jensen kreeg alleen in de veertiende minuut een doelgericht schot van Aleksandr Kokorin te verwerken.

LOON NA WERKEN

Na de rust speelde Zenit met iets meer concentratie en motivatie. FC Utrecht daarentegen ging nogal gehaast en slordig te werk in de jacht op een doelpunt. Bovendien benutte de thuisploeg de vleugels veel minder dan voor rust. Een kwartier voor tijd maakte Labyad in de rebound alsnog het verschil, nadat Dessers uit een voorzet van Kerk de bal tegen Loenev had gekopt. Ondanks een Utrechts slotoffensief bleef het bij 1-0.
Labyad is overtuigd dat FC Utrecht de volgende ronde gaat halen. "Ja daar ben ik zeker van. Wil je er wat op inzetten?", zei de matchwinner na afloop voor de microfoon van René van den Berg. Erik ten Hag hield nog een slag om de arm. "Het is pas de eerste helft hè." De trainer gaf zijn ploeg wel een enorm compliment.

LEICESTER CITY

Yassin Ayoub speelde een voortreffelijke wedstrijd. De middenvelder zette zichzelf maar weer eens op de Europese kaart door ogenschijnlijk moeiteloos de rol van Anouar Kali op zich te nemen. "Ik ben een speler die voor het team vecht. Vroeger liet ik nog wel eens een steekje vallen, nu niet meer. Ik ben een betere voetballer geworden." Vermeende belangstelling van het Engelse Leicester City liet Ayoub in het midden. "Ik ben vooral blij met het aandeel dat ik had in de goal."

Yassin Ayoub speelde op de plek van Kali: "Ik ben een speler die voor het team vecht"
Erik ten Hag na de winst op de miljoenenploeg: "Zenit op de rand van de afgrond gebracht"
Matchwinner Zakaria Labyad: "Ik weet wat er gevraagd wordt bij een Europese wedstrijd"