Vijf vragen over '105 jaar oud worden': "Voor een deel is het pech of geluk"

PROVINCIE UTRECHT - In Amerongen wordt vandaag een klein feestje gebouwd, want mevrouw Gijsbertsen-van Essen is 105 geworden. Vorige week bereikte mevrouw Pennarts uit Soest ook al die leeftijd. Het lijkt wel alsof we steeds ouder worden. Maar is dat ook zo en hoe komt dat? RTV Utrecht legt vijf vragen voor aan Mariëlle Emmelot-Vonk, afdelingshoofd ouderengeneeskunde bij het UMC in Utrecht.
WORDEN WE ECHT STEEDS OUDER?
"Ja, het klopt inderdaad dat we steeds ouder worden. 100 jaar geleden werden we ongeveer 45 jaar oud en nu ligt de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking op ongeveer 80 jaar. Mannen overlijden iets jonger dan vrouwen, maar we zijn gemiddeld dus de afgelopen jaren een stuk ouder geworden!"
HOE KOMT DAT?
"Op de eerste plaats doordat de gezondheidszorg de afgelopen jaren steeds beter is geworden. We kunnen veel ziektes beter behandelen of beter onder controle krijgen. Maar we zijn ook gezonder gaan leven. Zo zijn de hygiënemaatregelen beter dan vroeger, toen we bijvoorbeeld nog geen koelkast hadden. Maar we hebben ook een riolering tegenwoordig. Al met al zijn de leefomstandigheden dus gewoon verbeterd."
KUNNEN WE ZIEKTES STEEDS BETER BEHANDELEN?
"Vroeger gingen we dood aan veel ziektes die nu chronisch zijn. Tegenwoordig kunnen we die ziektes beter onder controle houden, waardoor je er ouder mee kunt worden. We zoeken nu manieren om ervoor te zorgen dat bepaalde ziektes pas op latere leeftijd optreden, maar dat is wel moeilijk. Het is namelijk gemakkelijker om de ziektes onder controle te krijgen, dan om ervoor te zorgen dat je ze niet meer krijgt."
WORDEN WE ER OOK GELUKKIGER VAN?
"Geluk is een moeilijk begrip. Dat hangt niet alleen af van je gezondheid of lichamelijke conditie. Er zijn gezonde 80-jarigen die ongelukkig zijn, maar ook ouderen met chronische klachten die juist heel gelukkig zijn. Geluk heeft deels met gezondheid te maken, maar ook met je sociale contacten. Zijn er nog genoeg mensen die van je houden? En heb ik nog doelen in mijn leven die ik wil bereiken? Geluk is dus een wat breder begrip dan alleen een goede gezondheid."
WAT KUN JE ZELF DOEN OM OUD TE WORDEN?
"Het verschilt natuurlijk per persoon hoe oud je wordt. Dat hangt allereerst af van je genetisch materiaal. Daar kun je natuurlijk niets aan veranderen, want dat krijg je mee. Verder speelt je eigen leefstijl een rol. Roken, drinken, of gezond eten en genoeg bewegen zijn zaken die je zelf kunt beïnvloeden. We weten dat de ouderen van nu gezonder leven dan 50 jaar geleden. Ook qua geheugen en mobiliteit zijn ze beter geworden. De derde factor is of je pech of geluk hebt: dat kun je helaas niet voorspellen."
WAT IS DE MAXIMALE LEEFTIJD DIE WE KUNNEN BEREIKEN?
"Dat is een heel lastige vraag. Wetenschappers zijn daar nog niet uit. Sommige wetenschappers denken dat dat op de 120 jaar ligt. De oudste dame die we op de wereld hebben gehad was een 122-jarige uit Frankrijk. Dus als je dat zo bekijkt, klopt die lijn wel. Maar sommige wetenschappers zeggen dat we veel ouder kunnen worden. Er zouden nu al mensen zijn geboren die 150 kunnen worden. Heel spannend allemaal dus! Maar eerlijk gezegd, denk ik dat we het gewoon moeten afwachten de komende jaren."

"We worden steeds ouder"
In UVandaag werd uitgebreid over het onderwerp gesproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.