Familie dode asielzoeker Leersum eist meer onderzoek

LEERSUM - De nabestaanden van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen willen justitie dwingen om alsnog onderzoek te doen naar het overlijden van de man. De vluchteling zat in een asielzoekerscentrum in Leersum, verdween vlak voor kerst 2013 plotseling en werd op 5 januari 2014 dood gevonden, hangend aan een boom in het Duitse Bremen.
Justitie hield het op zelfmoord, maar zijn dood roept nog steeds vragen op bij achterblijvers. Zo had Mekonen een mogelijk conflict met mensensmokkelaars. Het tv-programma Argos en magazine Oneworld onderzochten daarom opnieuw de twijfels rond de zaak.
Onderzoek wees uit dat de asielzoeker voor zijn verdwijning bedreigd was door zijn kamergenoot in het asielzoekerscentrum. Deze kamergenoot bleek de broer van de mensensmokkelaar te zijn met wie hij een conflict had.
Advocaat Leonie Sinoo is een zogeheten artikel 12-procedure gestart. Daarbij kan het gerechtshof het OM opdracht geven alsnog onderzoek te doen. Eind 2015 deed de politie al eens extra onderzoek naar de dood van de man, maar daar kwam destijds geen informatie uit om het onderzoek te heropenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.