Mirte (14) wint fotoprijs met serie over Hongerwinter

Mirte voor haar foto's, die worden geëxposeerd bij het Utrechts Archief.
Mirte voor haar foto's, die worden geëxposeerd bij het Utrechts Archief.
UTRECHT - De 14-jarige Mirte Rietveld heeft een fotoprijs gewonnen met haar serie over de hongertocht van haar overgrootmoeder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De leerlinge van X11, een media- en vormgevingsschool in Utrecht, sleepte de Fotodok Scholieren Award 2017 in de wacht. Ze maakte haar fotoreportage met een doel: "Niet veel mensen weten hoe zo'n Hongerwinter eraan toe ging. Ik hoop dat ik ze daar met deze foto's bewust van kan maken."

BLOEMBOLLEN

In 1944 fietste Annie de Bruin 117 kilometer van Amsterdam naar Friesland om oude kleding te ruilen voor voedsel. Ze kwam terug met een koffertje met roggevlokken, suikerbiet en bloembollen.
"Ik kan me niet voorstellen hoe het is om bloembollen te moeten eten, maar in die tijd had mijn overgrootmoeder geen andere keus".

VERHAAL VISUEEL VERTELD

De foto's vielen in de smaak bij de jury. "Wij hebben Mirte unaniem als winnaar gekozen omdat het haar goed gelukt is om een verhaal uit het verleden visueel over te brengen. Je leeft als kijker echt mee met haar overgrootmoeder", vertelt jurylid Janneke Aronson.
De 93-jarige overgrootmoeder van Mirte was niet bij de prijsuitreiking, maar ze laat weten dat ze hartstikke trots is op haar achterkleindochter.
Mirtes werk is de komende twee maanden te zien op het plein voor het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat.

Mirte (14) wint fotoprijs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.