Waterkering Spakenburg met succes getest

© RTV Utrecht / Rik Dogger
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - In het centrum van Spakenburg is vandaag een flexibele waterkering succesvol getest. De kering is 300 meter lang en moet het voormalige vissersdorp en het achterland tot aan Amersfoort beschermen tegen hoogwater.
Volgens dijkgraaf Tanja Klip van Waterschap Vallei en Veluwe is de generale repetitie succesvol verlopen. "Iedereen kan zien dat Spakenburg ook in de toekomst veilig is voor noordwesterstormen", aldus Klip-Martin. "Het water keert het water."
De waterkering ligt in de kade verzonken, maar staat wel in contact met het water in de haven. Wanneer het waterpeil stijgt in het Eemmeer, komt de kering zo'n tachtig centimter omhoog. Tijdens de test werd dit nagebootst door de inlaten aan te sluiten op een waterslang.

LANGSTE WATERKERING

De dam ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Hij maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het is op dit moment de langste zelfsluitende waterkering ter wereld, maar niet meer voor lang. In Vietnam wordt namelijk een zelfsluitende kering aangelegd van vier kilometer.
De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.