Metamorfose Fort Lunet aan de Snel: recreatie, educatie en cultuur

SCHALKWIJK/HOUTEN - In Schalkwijk ligt enigszins verscholen in het groen het kleine maar karakteristieke Fort Lunet aan de Snel. In 1845-1846 werd het gebouwd om de Lekdijk beter te kunnen verdedigen, waar het naburige Fort Honswijk te weinig zicht had. Maar nu moet het een educatieve plek worden voor recreanten, met name wandelaars.
Jarenlang is Lunet aan de Snel ontoegankelijk geweest omdat het door defensie werd gebruikt en tot enkele jaren geleden door de explosieven opruimingsdienst. Daar kwam woensdag verandering in met het tekenen van het pachtcontract op Wereldwaterdag. De gemeente Houten en de Stichting Lunet aan de Snel zijn namelijk overeengekomen dat de stichting de komende dertig jaar het fort gaat exploiteren.

RECREATIE

Een belangrijke wens van de gemeente Houten is dat het terrein zoveel mogelijk toegankelijk wordt voor recreanten, met name wandelaars. Dit wordt gerealiseerd door een speciale route over het fort die het hele jaar door open is.

RENOVATIE

Op dit moment vindt een grote renovatie van het fort plaats. Het terrein krijgt een nieuwe inrichting die de situatie aan het begin van de 20e eeuw zoveel mogelijk benadert. De grote munitieloods is verwijderd, het gronddek op de kazerne wordt weer in vorm gebracht en het gebouw krijgt een uitgebreide opknapbeurt.

THEMA WATER

Stichting Lunet aan de Snel gaat het fort per 1 juli exploiteren en zorgdragen voor het beheer en onderhoud van het fort. Gelegen op het eiland van Schalkwijk speelt water in de directe omgeving een belangrijke rol. Dit wordt dan ook een belangrijk thema in de exploitatie. De stichting Lunet aan de Snel komt voort uit een initiatief van enkele leden van de familie Uijttewaal die geboren en getogen zijn op een steenworp afstand van het fort.
Uitgangspunt is om het rijksmonument te behouden en open te stellen voor een breed publiek. Bezoekers kunen op een educatieve en recreatieve manier laten kennismaken met het fort, de polder Blokhoven als onderdeel van het Eiland van Schalkwijk en met het thema water en de relevantie ervan voor natuur, maatschappelijk verantwoorde landbouw, economie, leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid.

TENTOONSTELLING

In een speciale tentoonstellingsruimte zullen de vele aspecten van water belicht worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: waterhuishouding, water en voedsel, de strijd tegen en met het water, water en ecologie, de natuurkundige principes van water en watergebruik in huis. Veel zaken zullen verduidelijkt worden via een rondleiding in de omgeving of door de mogelijkheid om te spelen en te experimenteren met water.

KANO EN OPTREDENS

Op het fort is ook ruimte voor andere activiteiten zoals vergadersessies en kanoën. Ook biedt de stichting met het lunet een podium aan culturele gezelschappen; vanwege unieke ligging en karakter is het een perfecte locatie voor optredens in de open lucht.
De stichting hoopt eind 2017 maar toch zeker in het voorjaar van 2018 de deuren van Lunet aan de Snel te openen voor het publiek.

Dronebeelden van fort Lunet aan de Snel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.