"Ontslagen NS-managers kregen samen zes ton"

UTRECHT - Twee ontslagen managers van de NS hebben samen bijna zes ton aan ontslagvergoedingen meegekregen. Dat meldt de Telegraaf op basis van het jaarverslag van het spoorbedrijf.
Wie de twee managers zijn wordt niet vermeld. Ze vervulden 'sleutelposities', maar zaten niet in de raad van bestuur. De NS gaat niet inhoudelijk in op het vertrek van de managers.
"In 2016 is afscheid genomen van twee managers op sleutelposities door middel van een zogeheten vaststellingsovereenkomst. Dit heeft geleid tot de betaling van de genoemde beëindigingsvergoeding", aldus een NS-woordvoerder.
In een vaststellingsovereenkomst maken werkgever en werknemer afspraken over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Het spoorbedrijf gaat niet in op de reden waarom de contracten met het tweetal zijn beëindigd.

VERBOLGEN

Partijen in de Tweede Kamer reageren dinsdag verbolgen over de hoge ontslagvergoeding voor topmanagers van de Nederlandse Spoorwegen. Oppositiepartijen CDA en SP vragen zich af hoe het kan dat twee bobo's bijna zes ton meekregen.
"De reiziger op 3, 4 en 5.... Die twee managers stonden op 1 en 2", twittert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. SP-Kamerlid Renske Leijten wil weten of minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, als aandeelhouder van NS, hier voor tekende.

MEER GELD

Vandaag zei NS-topman Van Boxtel ook dat hij vindt dat het nieuwe kabinet miljarden moet uittrekken voor de mobiliteit. Het geld is volgens hem nodig gezien de toenemende vervoersbehoefte en om ervoor te zorgen dat Nederland concurrerend blijft. Volgens Van Boxtel loopt Nederland zowel op het spoor als op de weg vast als dergelijke grote investeringen uitblijven.

MEER AGRESSIE

De Nederlandse Spoorwegen maakt dinsdag ook bekend dat het afgelopen jaar meer meldingen zijn binnengekomen over personeel dat agressief werd benaderd door klanten. In 2016 werden 690 meldingen geregistreerd van bijvoorbeeld duwen of trekken, een jaar eerder waren dat er 642.
Wel waren er minder incidenten waarbij medewerkers van de NS letstel opliepen. In 2015 gebeurde dat 211 keer, in 2016 werden 188 van dit soort incidenten gemeld, blijkt uit de dinsdag gepresenteerde
jaarcijfers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.