OM: Cocaïnevergiftiging doodsoorzaak arrestant Amersfoort

AMERSFOORT - De 30-jarige Bertus de Man die zondagnacht na zijn aanhouding in Amersfoort overleed, is gestorven aan een cocaïnevergiftiging. Dat concludeert de forensisch patholoog op basis van de uitkomsten van het toxicologisch onderzoek, meldt het Openbaar Ministerie.
De politie wilde de Nijkerker zondagnacht controleren vanwege zijn rijgedrag. Er ontstond een achtervolging en Bertus werd hardhandig aangehouden in de Amersfoortse Langestraat omdat hij zich verzette. Hij werd vervolgens overgebracht naar het cellencomplex in Houten. Toen hij daar onwel werd, begon de politie met de reanimatie, die daarna werd overgenomen door het ambulancepersoneel. Korte tijd later overleed Bertus in het ziekenhuis en startte de Rijksrecherche een onderzoek.

SECTIE

"Maandag kwam uit de voorlopige resultaten van de sectie geen doodsoorzaak naar voren. Wel werd toen al duidelijk dat het letsel dat werd gezien, niet van invloed is geweest op het overlijden van de man en bovendien te verklaren is door medisch handelen bij de reanimatie", aldus het OM.

COKE

Uit het toxicologisch onderzoek bleek donderdag dat Bertus een hoge concentratie cocaïne in zijn bloed had. Zo hoog dat hij hartproblemen kreeg. De forensisch patholoog oordeelt dat het overlijden van de Nijkerker goed kan worden verklaard door de grote hoeveelheid drugs. Een tweede doodsoorzaak door ziekte wordt nog onderzocht.
De nabestaanden van de overleden arrestant en de betrokken agenten zijn vandaag geïnformeerd over de bevindingen. De Rijksrecherche zet het onderzoek voort. De politieambtenaren zijn of worden in het onderzoek als getuigen gehoord. Na afronding hiervan zal de officier van justitie op basis van het proces-verbaal en het definitieve rapport van het NFI een eindbeslissing nemen.

FAMILIE

De familie gelooft de onderzoeksresultaten niet. De
voor Bertus gaat vrijdag dan ook gewoon door. "Het is klinkklare onzin. Bertus is niet door drugs overleden", zegt een zus.
De familie denkt dat agenten zondagnacht buitensporig geweld hebben gebruikt bij de aanhouding in Amersfoort en dat Bertus daardoor is overleden.
De nabestaanden hebben zijn lichaam daarom overgedragen aan forensisch patholoog Frank van de Goot, die vaker wordt ingezet door particulieren, zoals in de zaak van Dascha Graafsma uit Hollandsche Rading.

OM: "Hoge concentratie coke vergiftigde zijn hart"
OM: "Geweldssporen door medisch handelen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.