Duikers bij bouw parkeergarage Jaarbeursplein

UTRECHT - Bij het Jaarbeursplein in Utrecht zijn dezer dagen duikers op een diepte van 12 meter aan het werk. Gespecialiseerde duikers moeten meters diep onder water om de toekomstige parkeergarage te behoeden voor latere lekkages.
De parkeergarage gaat drie verdiepingen naar beneden en biedt ruimte voor 800 auto's. Doordat de parkeergarage zo ver onder de grond gaat, moet er rekening worden gehouden met de waterdruk van het grondwater.

LASSEN

Een deel van de bouw vindt daardoor onder water plaats. De duikers doen daar verschillende dingen, zoals lassen, het schoonspuiten van betonpalen en het aanleggen van ankers voor de betonnen ondergrond.
De taken zijn niet eenvoudig, want door het troebele water zien de duikers behoorlijk weinig. "We hebben ongeveer 10 centimeter zicht," vertelt duiker Remco van Zelm "Daardoor doen we dus alles op de tast en met aanwijzingen van collega's op het droge."

IJS

De duikers zijn nog tot aan de kerstvakantie bezig. "Je merkt nu al dat het water kouder wordt dus we kleden ons dik aan. Zelfs als het vriest werken we gewoon door. Dan slaan we een wak in het ijs en kunnen we alsnog duiken."
De garage moet uiteindelijk begin 2018 klaar zijn.

"Je merkt nu al dat het water kouder wordt"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.