Zeer grote brand in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein is zaterdagochtend een zeer grote brand uitgebroken in een pand aan de Erfstede. Tientallen omwonenden aan de Weerdstede, Schouwstede en Bankstede werden uit voorzorg geëvacueerd.
Het vuur brak rond 05.20 uur uit in het oude gebouw van dansschool De Rijk. Brandweerlieden konden niet voorkomen dat het pand verloren ging. Aanvankelijk meldde de brandweer dat er 150 evacués waren, maar uiteindelijk bleek het om zo'n veertig mensen te gaan.

ZORGCENTRUM

De helft van de evacués maakte gebruik van de opvanglocatie in zorgcentrum De Geinsche Hof. Ze mochten onder begeleiding van de brandweer even naar huis om spullen op te halen of om voor hun huisdier te zorgen.
De burgemeester maakte rond 15.00 uur bekend dat evacués naar huis mochten. Een brandweerman liep mee met een apparaat dat koolmonoxide kan meten. Salvage beoordeelt of de woningen rook- en waterschade hebben opgelopen en hoe de schoonmaak moet worden geregeld.

SLOOP

Het sein brand meester kwam na enkele uren. De brandweer is daarna de hele ochtend bezig geweest met het gecontroleerd laten uitbranden van het pand. Het volledig afgebrande gebouw is zaterdagmiddag direct gesloopt. De brandweer hoopte zo de laatste brandhaarden te kunnen blussen.
Er zat geen asbest in het pand. Er zijn volgens de brandweer geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, anders dan de normale stoffen die door vuur in de lucht komen.

CITYPLAZA

De brand woedde vlakbij winkelcentrum CityPlaza. De winkels zijn zaterdagochtend gewoon opengegaan. Eén ingang bleef dicht. De markt ging ook gewoon van start.
De bussen konden zaterdag niet vertrekken van het busstation, maar U-OV richtte vlakbij een tijdelijk busstation in bij het winkelcentrum. De trams reden gewoon.

WATERPIJP

Door de brand raakte niemand gewond. Over de oorzaak is nog niets bekend. In de oude dansschool was een zalencentrum gevestigd en naar verluidt een waterpijpcafé. Dansschool De Rijk gaf 27 jaar danslessen in de school en verhuisde twee jaar geleden naar de Nijemonde in Nieuwegein.
De brand trok veel bekijks. Tijdens de ontruiming is iemand gearresteerd, omdat hij bleef rondhangen terwijl een politieagent hem had weggetuurd.

Beelden van de grote brand in Nieuwegein
Hans van de Hoef van dansschool De Rijk ziet zijn geschiedenis in rook opgaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.