Graspieper meest gezien tijdens trekvogelteldag

ZEIST - De graspieper is zaterdag tijdens de landelijke trekvogelteldag het vaakst geteld, op de voet gevolgd door de vink en spreeuw. Het is volgens Vogelbescherming Nederland uit Zeist voor het eerst dat het kleine vogeltje de eerste plaats opeist. In voorgaande jaren stond steevast de spreeuw op één.
Er werden zaterdag meer dan 100.000 graspiepers gespot door enkele duizenden vogelaars. Gezamenlijk telden zij zeker 320.000 vogels.
De kleintjes deden het opvallend goed in de ranglijst van dit jaar door een zwakke wind uit het zuiden. Zij vliegen dan extra laag en worden zo vaker gezien. In de top tien staan naast de graspieper meer kleine vogels als de vink, de kneu en de boerenzwaluw. Voor de graspieper geldt ook nog dat ze juist nu in groten getale op trek en dus in de lucht zijn.
Ook dit jaar waren er weer bijzondere waarnemingen, waaronder een alpengierzwaluw bij Leusden. Deze vogel afkomstig uit de bergen van Zuid-Europa is waarschijnlijk verdwaald, een zogenaamde dwaalgast.
De landelijke trekvogelteldag werd gehouden in het kader van de Euro Birdwatch, waar meer dan 35 landen in Europa aan mee doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.