Utrechtse binnenstad spiegelglad door frituurvet

© RTV Utrecht
UTRECHT - In de Utrechtse binnenstad zijn maandagmorgen meerdere fietsers uitgegleden. Een busje van een bedrijf had een spoor van frituurvet gelekt. Dit was opgehaald bij horecagelegenheden, bevestigt de gemeente.
Het vet zat in een tank die op een aanhanger achter het busje stond. Vooral op de Oudegracht, ter hoogte van de Bakkerbrug, was sprake van een gevaarlijke situatie en kwamen veel fietsers ten val.

ZAND

De firma Agterberg heeft daar over 45 meter speciaal zand gestrooid over de volle breedte van de weg. Bij de Viebrug is over ongeveer 20 meter gestrooid. Ook op het Domplein en het Janskerkhof kwam vet op de weg terecht.
"Op het eerste gezicht zag het er niet gevaarlijk uit", zegt een van de gevallen fietsers. "Het leek net alsof de weg alleen maar nat was, maar het was echt enorm glad. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Voor ik het wist lag ik op de grond, het rook ook niet lekker."

SCHADE

De gemeente laat aan slachtoffers weten dat ze de schade moeten verhalen op de veroorzaker van de gladheid, het bedrijf Olthuis Recycling uit Dronten. Dat bedrijf verwijst slachtoffers door naar een onderaannemer, Bart Riooltechniek.
Omdat op de grachten geen vrachtwagens mogen rijden, haalt deze onderaannemer het vet op met een bestelbus. Elders in de stad staat een vrachtwagen van Olthuis, waarin het vet wordt overgepompt.
De onderaannemer bevestigt dat er iets mis is gegaan. De mannen op de bestelbus hebben een afsluiter open laten staan. De onderaannemer geeft aan dat hij en zijn medewerkers erg balen van het voorval en dat de schade van slachtoffers uiteraard netjes zal worden afgehandeld.

"Het was echt enorm glad"
Valpartijen door gelekt frituurvet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.