Eerste patiënt ziek door nieuw tekenvirus

PROVINCIE UTRECHT - Voor het eerst in Nederland is iemand ziek geworden na een beet van een teek die het zogeheten encefalitisvirus bij zich droeg. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven donderdag bekend.
"De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt herstellende", aldus het instituut. Drie weken geleden dook dit virus voor het eerst op in ons land. Het virus komt voor in verschillende landen in Noord, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk.

KOORTS

Het risico op tekenencefalitis na een tekenbeet is volgens het RIVM veel kleiner dan de kans op de ziekte van Lyme. Tweederde van de mensen die besmet worden met het virus krijgen geen klachten. Wie wel ziek wordt, krijgt na 7 tot 14 dagen koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn.
Van de mensen die ziek worden, krijgt eenderde te maken met de tweede fase van de ziekte. Deze groep loopt het risico op hersenvlies- en hersenontsteking en ontsteking van het ruggemerg. Deze aandoeningen kunnen voorbijgaan maar kunnen ook een blijvend effect op de gezondheid hebben. Eén tot twee procent van de mensen kan zelfs aan de effecten overlijden.

VERSPREIDING

Hoe het nieuwe tekenvirus hierheen heeft kunnen komen is nog onbekend. Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het virus werd gevonden. Het instituut doet nu onderzoek naar een mogelijke verdere verspreiding van het virus in Nederland.


Jaap van Dissel (RIVM) over risico tekenencefalitis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.