Wethouder Adriani wil buiten Soest blijven wonen

SOEST - Wethouder Marcel Adriani (D66) van Soest wil niet verhuizen naar de gemeente die hij bestuurt. Volgens de gemeentewet moeten raadsleden en wethouders wonen in de gemeente waar ze werken. Adriani wil de gemeenteraad donderdag vragen om voor hem een uitzondering te maken.
Adriani kwam in juli vorig jaar als wethouder naar Soest. Hij had een jaar de tijd om een huis te vinden en vraagt nu om ontheffing van die plicht, omdat hij zijn huidige huis zou moeten verkopen en er niet zeker van is dat hij over twee jaar nog wethouder in Soest is. De gemeenteraad kan zo'n uitzondering voor maximaal een jaar goedkeuren. Daarna moet de raad er opnieuw over besluiten.

TWINTIG METER BUITEN GEMEENTE

Op dit moment woont Adriani in Bussum. Hiervoor was hij wethouder in de toenmalige buurgemeente Naarden. In Soest volgde hij vorig jaar Yvonne Kemmerling op. Zij vertrok als wethouder naar Amersfoort. Er was destijds discussie ontstaan omdat zij in Soest wilde blijven wonen. Ze woonde op slechts
van de gemeentegrens. Onlangs is Kemmerling verhuisd naar Amersfoort.
Andere gemeenten in de provincie Utrecht zijn ook bekend met het fenomeen van de forensende gemeentebestuurder. Woerden telt er zelfs meerdere. Wethouder Tymon de Weger heeft aangegeven dat hij de hele collegeperiode in Utrecht wil blijven wonen en kreeg daar in december opnieuw toestemming voor. De onlangs aangetreden wethouder Hans Haring komt van de gemeente Zoetermeer en heeft een jaar de tijd om een huis in Woerden te vinden.
Wethouder Margot Stolk van dezelfde gemeente loste in mei haar langdurige woningprobleem op door een kamer te huren bij partijgenoot Elias Bom van Sterk Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.