"Ziekenhuizen houden medische missers onder de pet"

UTRECHT - Ieder jaar komen honderden patiënten in het ziekenhuis om het leven door een medische misser, zonder dat dit gemeld wordt aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van lijsten met ziekenhuisdoden.
De lijsten van de IGZ melden dat de afgelopen drie jaar 1214 patiënten zijn overleden door zogeheten calamiteiten. Volgens gezondheidsinstituut Nivel moeten dat zo'n 3000 patiënten zijn geweest. Zes op de tien medische missers zou dus niet gemeld worden.
Meerdere ziekenhuizen kwamen de afgelopen tijd in het nieuws doordat patiënten overleden door fouten, terwijl de ziekenhuizen dat verzwegen. Dat gebeurde onder meer op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht. Een arts trad daarom tijdelijk terug.
VVD-Kamerlid Leendert de Lange vindt dat er tuchtzaken gestart moeten worden tegen artsen die bewust calamiteiten verzwegen. Zorgbestuurders zouden verder een beroepsverbod moeten krijgen als zij expres missers onder de pet houden.

REACTIE

De IGZ laat in een reactie weten dat de schatting waarschijnlijk niet klopt. "Niemand weet hoeveel calamiteiten nog niet worden gemeld. RTL Nieuws doet een schatting door de aantallen meldingen bij de inspectie te vergelijken met een schatting van het Nivel. Die

vergelijking gaat mank."
De IGZ gaat uit van feitelijke meldingen tussen 2013 en 2015 volgens de wettelijke definitie van een calamiteit. "In de schatting van het Nivel zit ook de grote categorie incidenten waarvan onduidelijk is of het wel of geen calamiteit betreft", aldus de inspectie.
"De IGZ vindt dat bij twijfel ook moet worden gemeld, maar dat is niet wettelijk verplicht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.