Politiehelikopter 326 keer ingezet

UTRECHT - De poltie heeft vorig jaar 326 keer een helikopter ingezet in Midden-Nederland. Er zijn in totaal 384 aanvragen geweest. Dat antwoordt het college op vragen van GroenLinks over nut en noodzaak van de heli's.
De gemeente zegt geen inzicht te hebben in de kosten omdat dit valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie.
De redenen voor de aanvragen waren in 2015:
- Zoeken verdachten 149
- Verdachte situatie 64
- Vermiste personen 60
- Hennepzaken 35
- Suïcidale personen 28
- Achtervolging 19
- Ram- of plofkraken 15
- Brand 14

DOORSLAGGEVEND

Bij de categorie 'verdachte situatie' gaat het veelal om woninginbraken. Bij de categorie 'brand' gaat het om het vaststellen van het aantal brandhaarden en de lokalering ervan. De politiehelikopter was 32 keer doorslaggevend bij een aanhouding en één keer is een persoon die in levensgevaar verkeerde, gered door de inzet van een heli.
"Bovendien blijkt in de praktijk dat de helikopter van groot belang is in ondersteunende zin", laat het stadsbestuur weten. "Te denken valt aan de coördinatie van inzet van de politie op de grond vanuit de helikopter of het doorsturen van beelden van de plaats delict aan de Meldkamer. In die gevallen vindt de bemanning van de helikopter de verdachte(n) niet zelf, maar is hun bijdrage aan de aanhouding van groot belang."

GELUIDSOVERLAST

Het college zegt niks te kunnen zeggen over de effectiviteit op proportionaliteit van de inzet omdat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de minister ligt en niet bij de gemeente of de burgemeester. Het college wil wel kwijt dat de politie altijd zorgvuldig afweegt of de inzet proportioneel en van toegevoegde waarde is. "Geluidsoverlast is één van de factoren die wordt meegewogen, zeker bij inzet tijdens de avond en nacht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.