Incident in gorillaverblijf schokt Ouwehands

RHENEN - In Ouwehands Dierenpark is met afschuw gereageerd op het voorval in een Amerikaanse dierentuin, waarbij een 4-jarig jongetje in een gorillaverblijf viel.
Het kind raakte zwaargewond, de gorilla werd doodgeschoten. Volgens de dierentuin was dat de enige optie omdat het om een levensbedreigende situatie ging. Een filmpje van het incident ging dit weekend de wereld over.

BUITENVERBLIJF

De dierentuin in Rhenen is zelf bezig met de ontwikkeling van een nieuw buitenverblijf voor gorilla's, dat nog dit jaar gebouwd moet worden. "Dan zit zo'n voorval wel in je achterhoofd", zegt zoölogisch manager José Kok.
"Onze ontwerpen voldoen aan Europese richtlijnen, we maken gebruik van experts uit binnen- en buitenland en de veiligheid van mens en dier staat voorop. We doen alles om ongelukken te voorkomen, maar je hebt nooit 100 procent garantie."

VEILIGHEIDSSLUIS

De manager van Ouwehands weet waar ze over praat. In 2001 ging het zelf gruwelijk mis bij de dierentuin in Rhenen. Een dierenverzorger kwam met twee leeuwen in een veiligheidssluis te zitten. Hij raakte zwaargewond en de twee leeuwen werden doodgeschoten.
"Dat was afgrijselijk. We denken daar heel regelmatig aan terug, het blijft je bij. Je denkt altijd alles zo goed mogelijk te regelen, maar je bent toch afhankelijk van menselijk handelen. Uiteindelijk handel je zo dat je het leven van de mens spaart."
Het nieuwe buitenverblijf voor de Rhenense gorilla's verkeert nu in de ontwerpfase. Wanneer de bouw begint is nog niet bekend.

Marjo Hoedemaker (Dierenpark Amersfoort) over het incident in het gorillaverblijf

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.