Oproep aan Wmo-Utrechters: dien nieuwe aanvraag voor thuiszorg in

UTRECHT - Dat de gemeente Utrecht een rechtszaak tegen twee inwoners over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft verloren, is goed nieuws voor andere Utrechters die minder thuiszorg krijgen. Dat zegt advocaat Matthijs Rutten.
Hij roept de zesduizend inwoners van de stad die zijn gekort op hun huishoudelijke hulp op om een nieuwe aanvraag in te dienen. "Dat kan gewoon, daar zal de gemeente dan ook iets mee moeten."
Dinsdag bepaalde de rechtbank dat Utrecht onvoldoende heeft gemotiveerd waarom 78 uur thuiszorg per jaar genoeg is. Met tot gevolg dat de twee Utrechters die juridische stappen ondernamen hun uren terugkrijgen.
"Mijn cliënten zijn natuurlijk erg blij", zegt Rutten. "Eén van hen zei: 'ze hebben het van me afgepakt en nu heb ik het weer terug'."

RECHTBANK

De uitspraak van de rechter heeft alleen betrekking op mensen uit de gemeente Utrecht. "Maar voor die gemeente is het weldegelijk een belangrijke uitspraak", aldus een woordvoerder van de rechtbank.
"Omdat de rechtbank nu voor het eerst de vraag heeft voorgelegd gekregen waar die 78 uur die Utrecht hanteert vandaan komt. En dat aantal geldt voor meer mensen."

REACTIE GEMEENTE

De gemeente laat in een reactie weten de gevolgen van de uitspraak te onderzoeken en verwijst door naar 18 mei. Dan doet de Centrale Raad van Beroep uitspraak over de verantwoordelijkheid van alle gemeenten in Nederland over de Wmo.
Maar advocaat Rutten heeft goede hoop dat de uitspraak dan opnieuw in het voordeel uitvalt van mensen die worden gekort op hun zorg. "Met andere woorden: een uitspraak die vooral zegt dat urennormen objectief moeten worden vastgesteld en dat dat niet gebaseerd kan worden op het oordeel van de zorgaanbieders."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.