Sprekende herdenkingen in Open Joodse Huizen

UTRECHT - In Utrecht en veertien andere steden zijn zondag persoonlijke herdenkingen georganiseerd in huizen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.
Zo woonde de Joodse muzikant Leo Horneman tijdens de oorlog op de Van Swindenstraat in Utrecht. Zijn verhaal werd zondag verteld door Marcel Bovy.
"Hij was pianist en accordeonist en hij zong ook nog bij gelegenheid, maar zijn grootste kracht was dat hij arrangementen schreef", vertelt Bovy. Horneman woonde niet alleen in het huis aan de Van Swindenstraat, maar met zijn oom en tante.

HISTORIE

In het huis woont tegenwoordig Querine Beudeker. Een paar weken geleden werd ze door Bovy verrast met het verhaal dat heeft plaatsgevonden in haar woning.
"Dit is een huis met historie, dat kan niet anders. Dat het nu wordt ingevuld met de naam Leo Horneman, dat is wel heel bijzonder." Beudeker vindt het leuk dat ze nu meer weet van het verleden van haar woning.

HOLOCAUST

Organisator Maarten-Jan Vos vindt het belangrijk dat er persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog worden verteld. "Wij willen met dit soort verhalen de catastrofe zichtbaar maken, door bij een persoon stil te staan en zijn leven naar voren te halen. Als je als toehoorder zo'n leven tot je neemt, kun je die impact van de holocaust beter voelen."
De Open Joodse Huizendag werd georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier en was in samenwerking met de Stichting Cultuurpromotie Utrecht en het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking.

Persoonlijke verhalen tijdens Open Joodse Huizendag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.