Besluit gratis parkeren Veenendaal uitgesteld

VEENENDAAL - Een meerderheid van de Veenendaalse gemeenteraad heeft het besluit over de lopende proef met gratis parkeren uitgesteld. ChristenUnie en PvdA dienden daarover een amendement in.
De partijen willen meer tijd en een bestuursrechtadvocaat inschakelen om nog eens in de zaak te duiken. Donderdagavond sprak de gemeenteraad over de kwestie. De raad neemt nu pas op 23 juni een definitief besluit.
Er liggen drie bezwaren van particuliere parkeergarages tegen de proef met gratis parkeren. Want parkeren kost sinds september niets op zaterdag in de gemeentelijke garages van Veenendaal en dus lopen de garages inkomsten mis. De drie overwegen om naar de rechter te stappen.

PROEF

De proef ging kort na het besluit op 5 december al in. Daardoor zijn betrokkenen niet gehoord. Desondanks zegt de ChristenUnie dat nu blijkt dat de proef een positief effect heeft op de stad. Het college vindt het gratis parkeren kunnen omdat het algemene belang ermee gediend wordt. Daarmee bedoelen ze dat de winkelstraat opleeft door de proef.

MEERDERHEID

Uit een rondgang van RTV Utrecht bleek eerder dat er een meerderheid in de gemeenteraad was voor het amendement van de ChristenUnie en PvdA. Veel partijen staan positief tegenover het plan om het voorstel te 'repareren'. Met de bestuursrechter willen de partijen zorgen dat er goede argumenten zijn om de bezwaren van tafel te halen.
De commissie bezwaarschriften van Veenendaal zei eerder dat de bezwaren gegrond zijn en dat het besluit herroepen moest worden. Het college wil dat advies negeren en doorgaan met de proef.

OPLOSSING

Volgens de ChristenUnie is de tendens bij de particuliere garages inmiddels iets gewijzigd. Zo zou er overleg zijn tussen de gemeente, winkeliers en de garages over een oplossing zoals bijvoorbeeld het delen van de inkomstenderving onder elkaar. Eén van de drie particuliere garages zou het wel zien zitten als winkeliers allemaal 1 euro per vierkante meter zouden bijdragen.
In Veenendaal werken ruim 4000 mensen in de binnenstad. Volgens de ChristenUnie was het vijf voor twaalf voor de proef werd ingezet. Vroeger had de stad een regionale winkelfunctie, maar die is inmiddels verdwenen. Volgens de partij komt dat omdat in het verleden werd overgestapt van gratis naar betaald parkeren. Daarom wilden zij deze proef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.