Rechtbank doet uitspraak in zaak-serieverkrachter

UTRECHT - De rechtbank doet vandaag uitspraak in de zaak tegen de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter. Volgens het openbaar ministerie is Gerard T. verantwoordelijk voor drie verkrachtingen in 1995 en een 2001. De Nieuwegeiner zou volgens de officier van justitie 16 jaar de cel in moeten gaan.
Tijdens de zitting zei de officier van justitie dat er sprake was van een patroon. "Al snel werd duidelijk dat het om een serie ging. Een serie van gewelddadige, voltooide verkrachtingen." In totaal worden achttien zedenzaken aan de Utrechtse serieverkrachter toegeschreven. Hij wordt er voor slechts vier vervolgd, omdat in die zaken een dna-match is.
De Nieuwegeiner is volledig toerekeningsvatbaar volgens justitie. Zijn zwijgende houding wordt hem zeer kwalijk genomen. Tijdens de rechtszaak toonde T. nauwelijks emotie. Er is kans op herhaling, aldus de officier. Tbs kon niet worden geëist omdat T. niet wilde meewerken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum.
De politie heeft jarenlang gezocht naar de serieverkrachter. De Nieuwegeiner werd in 2014 opgepakt toen hij een lokfiets stal. De officier benadrukte dat de lokfiets niet bewust voor T. was neergezet, iets wat de raadsman Maarten Krikke het OM wel verweet. Krikke eist mede daarom vrijspraak. Volgens de advocaat is er ook onvoldoende bewijs. Het dna is mogelijk vervuild, zei hij tijdens de zitting.
De uitspraak wordt na 10.00 uur verwacht.

Terugblik op de rechtszaak tegen Gerard T.
DocU: De Utrechtse Serieverkrachter - Het Proces

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.