Toch straf voor vrouw die aan handrem trok

WOUDENBERG - De vrouw uit Veenendaal die betrokken was bij een fataal ongeluk nadat ze aan de handrem had getrokken, heeft 240 uur werkstraf gekregen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden geen straf omdat ze uit noodweer zou hebben gehandeld, maar de rechters zien dat anders.
De vrouw zat in juli 2014 met haar vriend in de auto in Woudenberg. Tijdens de zitting zei ze dat hij helemaal doordraaide tijdens een ruzie. De Veenendaalse zei tegen de rechters dat de man uit Maarsbergen zichzelf met haar erbij wilde doodrijden. Daarom trok ze tot drie keer toe aan de handrem, zo verklaarde ze. Door het ongeluk dat daarop volgde overleed haar vriend. De vrouw zelf raakte ernstig gewond.
In hun oordeel zeggen de rechters dat er geen sprake is van noodweer. Tegen getuigen van het ongeluk zei ze dat er ruzie was, maar pas uren later verklaarde ze dat de man haar dood wilde rijden. Dat is vreemd, vinden de rechters. "De rechtbank sluit niet uit dat deze verklaring is ingegeven door de wens om zichzelf te ontlasten."

OORZAAK

De advocate van de vrouw zegt dat ze sowieso onschuldig is. Niet het aantrekken van de handrem, maar een stuurbeweging van de man was de oorzaak van de crash tegen de boom op de N224, aldus de advocate tijdens de zitting.
De rechtbank wijst het verhaal over de stuurbeweging naar het rijk der fabelen. Uit voertuigonderzoek en een verkeersongevalanalyse blijkt volgens de rechters dat het aantrekken van de handrem zorgde voor geblokkeerde wielen. Daardoor raakte de auto in een slip en daardoor botste de wagen tegen een boom.
Omdat er volgens de rechtbank geen sprake is van noodweer, heeft de vrouw schuld aan het fatale ongeluk. Doorgaans staat daarvoor een half jaar celstraf en twee jaar rijontzegging. Omdat de vrouw door het ongeluk haar vriend heeft verloren en zelf ook ernstig gewond is geraakt, komt de rechtbank uit op 240 uur taakstraf.
De advocate van de Veenendaalse heeft gezegd dat ze hoger beroep gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.