Banen schippers Eemdijk op de tocht

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeenteraad van Bunschoten overweegt tot groot verdriet van de twee huidige schippers de veerpont over de Eem te privatiseren. "We worden daar niet zo vrolijk van, nee natuurlijk niet", zegt pontbaas Gijs Hartog. Hij vindt het risico te groot om de exploitatie zelf over te nemen.
Bunschoten moet ruim 30.000 euro per jaar bijleggen om de pont varende te houden. Om te bezuinigen wordt nu gekeken of de pont geprivatiseerd kan worden. De huidige pontbazen willen hier niet aan meewerken. "Er zitten voor ons te veel risico's aan. De motor van de pont is bijvoorbeeld al heel oud", zegt Hartog.
Volgens wethouder Nagel zijn er inmiddels drie partijen die de exploitatie van de pont willen overnemen. "Ik ga niet zeggen wie dit zijn, maar deze drie hebben zich spontaan bij ons gemeld". Onder meer Connexxion wordt genoemd als mogelijke kandidaat.
Begin maart praat de gemeenteraad van Bunschoten over de mogelijke privatisering. De grootste partij in de raad, de ChristenUnie, wil in ieder geval dat er niets verandert. "Wij zijn tevreden over hoe het nu gaat, dus met de huidige twee pontbazen. Daar willen wij niets aan veranderen", zegt Carolien van der Goot van de partij. "Maar het wordt nog een spannend debat. We gaan het zien."
Op dit moment ligt de pont nog in de scheepswerf. Op 1 maart begint het vaarseizoen.

Banen schippers Eemdijk op de tocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.