Bever als beheerder in Amerongse Bovenpolder

AMERONGEN - De komst van een bever in de Amerongse Bovenpolder heeft in korte tijd het natuurgebied ingrijpend veranderd. Een speciaal aangelegd moerasgebied is door toedoen van het knaagdier te nat geworden voor moerasbroedvogels.
Boswachter Hugo Spitzen legt uit dat de bever direct na zijn komst in 2015 een dam heeft gebouwd in een cruciale afvoersloot. Het dier heeft daarmee feitelijk het waterbeheer in de polder overgenomen.
In de Amerongse Bovenpolder is in 2001 een groot moeras aangelegd. Beheer van het waterpeil was daarbij noodzakelijk. Door de werkzaamheden van de bever is het peil zeker 30 centimeter gestegen.
Voor een aantal vogelsoorten heeft de komst van de bever negatief uitgepakt. Het gaat dan vooral om doortrekkende steltlopers, waaronder bekende soorten als grutto en kemphaan en minder bekende als zwarte ruiter en kleine strandloper.
De bever zelf is een beschermde diersoort, verplaatsen is dus niet zomaar een optie. Beheerder Het Utrechts Landschap kiest daar voorlopig ook niet voor omdat de bever van nature in het gebied thuishoort. Boswachter Spitzen ziet de bever als 'de kroon op het werk'. "Het is een welkome aanvulling op het ecosysteem."

Bever in de Amerongse Bovenpolder

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.