Rondhangende scholieren teisteren Eembieb

AMERSFOORT - De bibliotheek in het Eemhuis in Amersfoort gaat met scholen en ouders in gesprek om de overlast van hangjeugd terug te dringen. In de Eemland Bibliotheek hangen veel scholieren rond; ze maken lawaai en laten afval achter.
Volgens directeur Erno de Groot liep het onlangs zelfs bijna op een soort project X uit: ''Toen zouden hier twee vloggers op bezoek komen en dat trok heel veel jongeren aan. Die gingen elkaar allemaal appen. Het werden uiteindelijk gelukkig geen Harense toestanden maar het was voor ons wel een heel spannende vrijdagmiddag. We zijn eigenlijk te populair; iedereen wil hier graag zijn. Ze zijn ook meer dan van harte welkom als ze zich maar gedragen.''
Het gaat om scholieren die in de namiddag afspreken in de bibliotheek. Niet om te studeren of een boek te lezen, maar om elkaar te ontmoeten. En dat is nou net het probleem, zegt bibliotheekdirecteur De Groot: ''Ontmoeten wil ook zeggen dat dat met behoorlijk wat geluid gepaard gaat, zeker als de groep steeds groter wordt. Ze eten en drinken hier, wat niet wenselijk is. Dat geeft overlast.''

GROTE MOND

Een beveiliger van de bieb zegt dat hij dagelijks wel vijftien jongeren wegstuurt. Vaak geven ze dan een grote mond. Ondertussen vinden ook andere bibliotheekbezoekers de massaal rondhangende jeugd irritant. ''Dan zitten ze hier op een bankje luidruchtig te doen,'' vertelt een Amersfoortse die een thriller zit te lezen in de bieb.
De bibliotheek zoekt een oplossing, samen met de gemeente. De directeur wil met scholen en ouders in gesprek. Het CDA kaartte het probleem van hangjeugd in en rond het Eemhuis afgelopen zomer al aan en vraagt nu opheldering aan het college.

Directeur: uit de sfeer van opjagen en wegsturen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.