Knopjesmuseum Amersfoort kan worden hersteld

AMERSFOORT - Het door brand getroffen Knopjesmuseum in Amersfoort kan waarschijnlijk hersteld worden. Daarvoor moet het pand wel eerst leeg, zegt initiatiefnemer van het museum Harmen Zijp.
Het Knopjesmuseum werd afgelopen vrijdag, een week voor de geplande opening door brand getroffen. Het was de bedoeling dat in het pand 'een fascinerende mengeling van wetenschaps­museum, sprookje en escaperoom' zou komen. Het was bedoeld voor volwassenen en moest ook kinderen aanspreken.
Door de brand is het dak zwaarbeschadigd geraakt. Het dak kan gered worden, maar de gemeente moet beslissen of dat ook gaat gebeuren. ''Daarvoor moet eerst duidelijk worden hoeveel herstelwerk er nodig is. Om dat te kunnen doen moet alle roetaanslag worden verwijderd en daarvoor moet de loods leeg'', aldus Zijp.
Zijp hoopt nu vervangende ruimte voor de collectie te kunnen vinden, waarna het herstelproces in werking kan worden gezet. Hij vindt het te vroeg om te zeggen wie voor de kosten gaat opdraaien.

VRIJWILLIGERS

Eerder was al duidelijk geworden dat een deel van de collectie van het Knopjesmuseum
. Tientallen vrijwilligers hebben afgelopen weekend geholpen met puin ruimen. Van de ongeveer driehonderd vierkante meter die de collectie beslaat, is de helft volgens Zijp nu onder de pannen.
Het terrein, waar vroeger een luciferfabriek zat, is van de gemeente Amersfoort en wordt via tijdelijke contracten aan de meewerkende kunstenaars verhuurd.

'Alles en iedereen moet eruit; het gaat om het geheel'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.