Dodelijke handremzaak: "Ik moest de auto uit"

WOUDENBERG/VEENENDAAL - "Hij draaide helemaal door. Ik ga echt niet zomaar aan een handrem trekken." Huilend: "Ik mocht er niet uit." De verdachte uit Veenendaal zat op 19 juni 2014 naast haar vriend Gert uit Maarsbergen in een auto. Ze vreesde voor haar leven en trok aan de handrem. De auto botste tegen een boom en Gert kwam om het leven. De officier van justitie zegt dat er sprake is van noodweer en ze niet gestraft hoeft te worden.
De fatale dag begon goed voor de 51-jarige vrouw uit Veenendaal. Ze was met haar partner Gert op stap geweest. "We hadden een heel leuke dag." Ze eindigden bij een restaurant in Zeist met vrienden. Daar vertelde Gert dat hij zo'n leuk WK-feest had gehad. De vrouw was verbaasd, want ze had hem daar nog nooit over gehoord.
Gert reageerde geïrriteerd, vertelde ze de rechters. Hij had wat gedronken, maar ze stapte toch bij hem in de auto. "Hij reed altijd, dus dat ik zou rijden was ondenkbaar." Gert reageerde boos op haar vraag waarom hij nooit wat over het feest had gezegd.

PANIEK

In de auto escaleerde de ruzie. De vrouw raakte in paniek toen hij steeds harder ging en riep dat hij tegen een boom zou rijden. "In zo'n autootje met zo'n grote man, dan ben je alleen maar bang". Eén van de drie dochters van de overleden man luistert in de rechtszaal schijnbaar onbewogen naar het emotionele verhaal van de verdachte.
Door het hoofd van de Veenendaalse flitste een gebeurtenis die eerder plaatsvond, vertelde ze de rechters. Op vakantie in Turkije was hij ook eens doorgedraaid. Ze was bijna gewurgd en hij had gedreigd haar van het balkon te gooien. Ze kon tijdig wegkomen, maar had doodangsten uitgestaan. Ze ging terug, want ze kende niemand daar. Gert zei dat hij enorm veel spijt had. Het werd voor haar duidelijk dat hij borderline had, maar ze vergaf hem toen.
Met die ervaring in het hoofd wilde ze dat de auto stopte. Ze trok voor de eerste keer aan de handrem. De auto schoof recht vooruit, zegt ook de verkeersanalyse van de politie. De actie maakte Gert nog veel bozer. De banden waren kapot en hij had het geld niet om dat te betalen. Ook de te hoge restaurantrekening haalde hij erbij. De vrouw kreeg hem niet tot bedaren, zei ze huilend tegen de rechters.

GORDEL

Ze trok opnieuw aan de handrem. "Ik moest eruit", zei ze tegen de rechters. De auto was bijna tot stilstand gekomen in de berm, maar voordat ze haar gordel af kon doen, gaf Gert gas en was haar kans om de auto te verlaten voorbij. "We gaan samen", schreeuwde hij volgens de verdachte." Ik zag zijn gezicht: dit gaat hij echt echt doen. Stop hiermee!"
Een derde keer trok ze aan de handrem. De verdachte is stellig: Gert stuurde naar een boom. De conclusie van de verkeersanalyse is dat de banden blokkeerden waardoor de auto van richting veranderde. Wat de oorzaak ook was: een ernstig ongeluk volgde. Gert op sterven na dood, zij zwaargewond met gebroken botten en een shock. Lichamelijk gaat het goed, maar geestelijk niet. "Dit zal altijd onderdeel van mijn leven zijn."

NOODWEER

De vrouw was dood door schuld ten laste gelegd, maar de officier is er na haar verhaal van overtuigd dat ze werkelijk dacht dat hij haar dood wilde rijden. Haar verklaring is consistent en wat ze heeft gezegd, had haar niet direct vrijgepleit. Ze had wel schuld, volgens de officier, maar: "Noodweer is te verdedigen", zegt hij. Hij wil dat ze geen straf krijgt.
De advocate van de vrouw zegt dat haar cliënte geen schuld heeft. Ze wil eventueel een deskundige inhuren die zou kunnen verklaren dat de oorzaak van de crash niet de handrem is, maar een stuurbeweging. Ze vroeg vrijspraak.
De rechters laten over twee weken weten of ze schuldig is en of ze desondanks wordt ontslagen van rechtsvervolging wegens een beroep op noodweer.

Beelden van het ongeluk op 19 juli 2014

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.