Scheidend hoofdofficier: Zaak Ruben en Julian meest aangrijpend

PROVINCIE UTRECHT - Het drama rond de vermoorde broertjes Ruben en Julian is de meest aangrijpende zaak waar scheidend hoofdofficier Johan Bac mee te maken heeft gekregen. Dat vertelde hij in een interview aan RTV Utrecht waarin hij terugblikt op zijn acht jaar bij het Openbaar Ministerie.
"Bij de zaak Ruben en Julian zag je dat niet alleen wij, maar de hele samenleving meeleefde en dan met zo'n dramatische uitkomst. Het is een zaak die mij en vele anderen aangegrepen heeft", aldus Bac. "Ik heb zelf ook kinderen, als je dit soort nieuws moet meedelen, is dat verschrikkelijk."
Bac kijkt met plezier terug op de afgelopen periode, waarvan vier jaar als hoofd van de afdeling Midden-Nederland. "Het is een prachtige baan die ik met veel verantwoordelijkheid heb uitgevoerd, maar tegelijkertijd zijn er dingen die verbeterd kunnen worden en dat is mijn volgende klus in Den Haag: hoe kunnen we de samenwerking tussen politie, het OM en rechters verbeteren?"

BORST

Als voorbeeld waarbij het de afgelopen tijd
noemt Bac de zaak rondom de dood van oud-minister Els Borst uit Bilthoven. In die zaak werd begin dit jaar Bart van U. opgepakt dankzij een DNA-hit. Van U. bleek in 2012 te zijn veroordeeld wegens
; als er toen DNA bij hem was afgenomen, was hij sneller als verdachte in beeld gekomen.
"Er zijn in die zaak de nodige dingen fout gegaan. Er had DNA afgenomen kunnen worden in een eerder stadium, hij had eerder aangehouden kunnen worden in een andere regio, dat is allemaal niet gebeurd. Maar ook daar wordt kritisch door het OM naar gekeken en er ligt inmiddels een verbeterprogramma."

FUSIE

Ook de fusie van het OM in Utrecht met de regio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland verliep niet goed. "Dat was niet de beste zomer van mijn leven", erkent Bac. "Er gingen dingen fout in het logistieke proces, zoals dagvaardingen die niet op tijd waren of op de verkeerde plekken kwamen, maar ook dossiers die niet compleet waren. Dat is een hele complexe operatie geweest. Gelukkig zijn de meeste van die problemen nu voorbij."

VERANDERINGEN

In acht jaar tijd zag Bac ook dat de samenleving veranderde. Zo zag hij dat het nieuws steeds sneller wordt. "Als je een persconferentie belegt, is het bijna nooit meer nieuws dat je brengt, maar vooral duiding van het nieuws. Dit betekent dat je nieuwe vormen moet verzinnen om er mee om te gaan."
Als voorbeeld noemt hij de kaper bij het NOS Journaal eerder dit jaar. "Als je een persconferentie belegt, weet iedereen al wie het is omdat die beelden al getoond zijn. Je kan niet meer aankomen met het verhaal dat je misschien tien jaar geleden had. Je moet zorgen dat je iets meer kunt brengen dan alleen het nieuws. Dat is voortdurend een zoektocht, want er zijn ook onderzoeksbelangen."

STRAFRECHTKETEN

Vorige maand werd bekend dat Bac een nieuwe functie krijgt. De komende twee jaar gaat hij aan de slag als directeur Strafrechtketen op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij komt over twee jaar terug naar het OM, maar vermoedelijk niet als hoofdofficier in Midden-Nederland.
Bac wordt opgevolgd door Jet Hoogendijk. Zij is momenteel hoofdofficier van het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant. Hoogendijk gaat per 1 januari aan de slag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.