"Meestal alcohol in het spel bij spookrijden"

AMERSFOORT - Hoewel ongelukken vannacht uitbleven toen een dronken automobilist kilometers lang in de verkeerde richting over de A1 raasde, overlijden er jaarlijks twee mensen door een spookrijder. Dat meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.
Een spookrijder komt vaak op de verkeerde rijbaan terecht omdat hij denkt dat een afrit een oprit is. De meeste bestuurders komen er snel achter dat ze verkeerd zitten, als dat niet gebeurt is er meestal alcohol in het spel, aldus de stichting.

ADVIES

Bij spookrijden luidt het advies om uiterst rechts te gaan rijden en weggebruikers te waarschuwen met lichtsignalen. Als je zelf spookrijder bent, adviseert Rijkswaterstaat om naar de rechterbaan te gaan.
"Als er een hele brede middenberm is rechts van jou als je spookrijdt, ga daar dan heen. Als die er niet is, wacht dan op een gat in het tegemoetkomende verkeer en ga dan helemaal naar links, naar de vluchtstrook", aldus Gertske de Bruijn van Rijkswaterstaat. "Zet je alarmlichten aan en bel achter de vangrail alarmnummer 112."

SPOOKRIJDER

Weggebruikers op de A1 werden
door een 27-jarige spookrijder uit Ede. Hij reed met 120 kilometer per uur aan de verkeerde kant van de weg. Cameraman Jordi Deckert zag het gebeuren en alarmeerde onmiddellijk de politie. Ook legde hij de dollemansrit op camera vast.

SPITSSTROOK

"Ik dacht eerst nog dat er een spitsstrook ofzo open was, maar ik kwam dichterbij en zag toen dat hij aan de verkeerde kant reed." Hij belde daarop 112 en boven de rijstrook waarop hij reed gingen rode kruizen aan.
Van de politie kreeg hij het advies om de spookrijder te waarschuwen met lichtsignalen, maar dat had niet het benodigde effect. De man legde in totaal 20 kilometer af en werd vlakbij de afrit Eemsbrugge aan de kant gezet. Daar bleek hij bijna drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol op te hebben.

"Meestal alcohol in het spel bij spookrijden"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.